keresés

2016. december 20., kedd

Szerzői jogi botrányok - Összefoglaló

Az Európai Bizottság idén elkezdett dolgozni a szerzői jogi szabályok megújításán.
Az eddigi célkitűzésük, hogy a nagyobb webhelyek automatikus szűrőt vezessenek be, ezzel biztosítva a szerzői jogok megtartását. A másik (negatív visszhangot) keltő javaslatuk a jogdíj fizetéssel áll kapcsolatban, melyet az online használat esetén rónának ki. Ezeket sok honlap, például a hírportálok nagyon megsínylenék, hiszen csak az eredeti forrást lehetne megtekinteni, így nem is lenne szükség (vagyis inkább engedély) külön cikkek írására. Spanyolországban és Németországban már tiltakoztak az ötlet ellen, mivel a kiadók már meg is próbáltak pénzt "beszedni" a Google Hírektől - persze sikertelenül. A geoblocking problémájára is vannak ötleteik, hiszen az internethasználók számára ennek a megoldása nagyon sokat számítana. Tudniillik az Európai Unión belül rengeteg online tartalom (pl. zene-,videó- és képtartalmak) nem érhető el bizonyos országokban, pedig nagy lenne rá az igény.


A közösségi média (pl. Instagram, Twitter, Pinterest stb.) szerzői jogi szabályzatára is ráférne a szigorítás. Ezek felhasználói legtöbbször saját gondolatokat, tartalmat tesznek közzé, de akadnak olyanok is, akik szerzői jogi problémákba ütköző bejegyzést osztanak meg. Pedig a regisztrációtól kezdve felelősek azért a tartalomért, amit megosztanak. Ha valaki szerzői jogi védelemmel ellátott dolgot publikál, az megsérti a weboldal szabályzatát, miszerint csakis saját tartalmat szabad a felhasználónak megosztani, valamint a szerző jogait is sérti. A közösségi weboldalakon általában az a probléma, hogy a forrást nem tüntetik fel, főleg ha már a többedik ember osztja meg az adott bejegyzést, akihez valószínűleg el sem jut, honnan is származott az eredeti tartalom. Ugyanakkor némely szerző örül, ha ily módon ingyen reklámhoz jut az internetes megosztások által.

Általánosságban véve viszont inkább probléma adódik egy másik ember szellemi- vagy fizikai termékének felhasználásából. Főként ha ez engedély nélkül történik, mint ahogy a McDonald's étteremlánc esetében, aminek vezetői úgy döntöttek, felhasználják a 7 éve elhunyt amerikai művész, Dash Snow alkotásait éttermeik díszítésére. A család hevesen tiltakozott, kérelmezték ezek eltüntetését, de az étterem nem hajlandó ennek eleget tenni.

Még az egyik legismertebb weboldal is bajba kerülhet, ha szerzői jogokat sértő tartalmakat engedélyez. Így járt ugyanis az Amazon legújabb projekte, az Amazon Inspire, amely azt a célt szolgálja, hogy az oldalra regisztrált tanárok megoszthassák egymással és akár megbeszéljék saját tananyagaikat. Sajnos itt sem mindenki saját munkát oszt meg, többen egy hasonló működésű oktató weboldalról, a TeachersPayTeachers-ről szedett tartalmakat tettek közzé. Erre elég hamar fény derült, és az Amazon K-12 Education bizottság intézkedett is az ügyben. Azóta az oldal működik, és bár érkeztek hasonló bejelentések, az Amazon csapata lelkiismeretesen próbálja orvosolni a felmerülő szerzői jogi problémákat.

források: az előző cikkekben használtak (http://hirlevel.egov.hu/2016/09/18/europai-unio-helyzete-2016-ban-a-bizottsag-atfogo-szerzoi-jog-szabalyozas-bevezetesere-keszul/ , http://pcworld.hu/eletmod/rombolo-szerzoi-jogi-reformot-javasol-az-europai-bizottsag-217229.html , Copyright Issues for Social Media , FoxNews , NY Times

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése