keresés

2016. december 19., hétfő

Mobilalkalmazások itthon

A könyvtári mobiltechnológia nem épp a legfelkapottabb és leggyorsabban fejlődő jelenség, de egyre nagyobb figyelmet kap a könyvtárak modernizálásának fontossága, így idővel bővülni fog a kínálat. Ezzel kapcsolatos kezdeményezésekkel külföldön ugyan eleget találkozhatunk, de mi a helyzet a magyarokkal? Hány magyar fejlesztésű appről tudunk, és ezek mennyire jelentősek?

Beszélhetünk-e magyar alkalmazásokról?

Itthon általánosságban jellemző egy bizonyos mértékű lemaradás szinte minden téren, ez a mobilapplikációknál sincs másképp. Google Playen rákeresve a könyvtár szóra nem kapunk túl sok releváns találatot, leginkább különböző e-book olvasó és a telefon kidekorálására alkalmas alkalmazásokat dob fel a kereső. Akadnak viszont magyar könyvtárak számára készített külön applikációk is, köztük többet a Boopsie for Librarieshez hasonlóan egy adott cég, a SoftMaster Kft. készített és adott ki többnyire ugyanazzal a dizájnnal. Ezek egyszerűen kezelhető és jól átlátható appek, a legfontosabb szolgáltatásokat biztosítják. Az adott könyvtár használójaként természetesen ajánlott a regisztráció is.
Viszont ezen példákon kívül sem az app store-ban, sem az interneten keresve nem igen találni egyéb kiemelkedő magyar alkalmazást - néhány kivétellel. Minden bizonnyal itthon még nincs elég nagy igény, illetve megfelelő erőforrások, hogy a könyvtárak erre a területre fordítsanak energiát.

Magyar Elektronikus Könyvtár
Ahogy említve volt, ezen a téren nem sok intézmény kínál kiemelkedő tartalmat, viszont az Országos Széchényi Könyvtár igyekszik minél több online tartalmát mobiltelefonokra is optimalizálni, így készült el többek között a MEK és az EPA kereső mobilos változata is, s az intézmény honlapja még többet is említ.
Ami viszont még fontosabb, hogy megjelent a MEK mobilizált változata külön android alkalmazásként, amely MEK Droid névre hallgat. Ebben az alkalmazásban is elérhetőek a szokásos funkciók, több kategóriában is lehet keresni és olvasás szempontjából két lehetőségünk is van - az elektronikus könyveket a mobil weplapon is megnyithatjuk, illetve külön letölthetjük. Az utóbbi választás esetében azonban szembe kerülünk azzal a hibával, hogy az alkalmazásban nem lehet epub és prc fájlokat letölteni, míg a honlapon igen, ha az adott könyv elérhető valamelyik formátumban. Továbbá található az alkalmazásban beépített e-könyv olvasó, amellyel HTML formátumú fájlokat nyithatunk meg.
A MEK Droid mellett ott van még a MEK Book, melyet Apple készülékekre és Windows Phone-ra adtak ki, azonban már nem érhető el, nem lehet letölteni.


Források:
Mobileszközökre optimalizált könyvtári honlapok és katalógusok, OSZK-s tapasztalatok
MEK Droid - A Magyar Elektronikus Könyvtár Android alkalmazása
Magyar alkalmazások Androidra és iPhone-ra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése