keresés

2016. december 6., kedd

Flickr - képmegosztó

 A Flickr egy online képmegosztó szolgáltatás, ahova feltölthetjük képeinket, címkékkel láthatjuk el, majd könyvtárakba rendezhetjük őket. Rengeteg beállítási lehetősége van: lehet privát is, de bárki is megtekintheti, megengedhetjük, hogy mások felhasználják, vagy megtartunk minden jogot magunknak. Népszerűsége a privát képek megosztásán alapul. Emellett a szolgáltatást sok blogíró is használja fényképtárhelyként. A lényege az, hogy ha feltöltjük ide a fotóinkat, akkor nem kell egyesével elküldözgetnünk a képeinket az ismerősünknek, csak egyszerűen megadjuk neki a flickr címünket és megtekintheti a képeinket.


Jellegzetességei

A képfeltöltők kategorizálhatják a képeiket kulcsszavak és címkék segítségével. A kereső könnyen megtalálhat ugyanarra a témára vonatkozó képeket, ugyanazon a cím alatt csoportosíthatják a fotóikat. Ez sokkal rugalmasabb, mint a file rendszerező módszer, mert egy képet több csoportba is belerakhatunk.
Az Organizr alkalmazással a fotókat nevekkel és címkékkel lehet ellátni, csoportba tenni és megadni a helyüket, amiket a Yahoo térképekkel össze is köt. Ajax programozást használ.
Belépési szabályozásával a felhasználó belépési feltételeket köthet ki, amivel korlátozhatja a nézőket. Lehet használni egy ismerőslistát, ami csak a lista személyeinek engedi meg a képnézést.
Az oldal funkciói a HTML és a HTTP jellegzetességeivel egyeznek meg, ami lehetővé teszi a Web-böngészők és rendszer-platformok együttműködését.

Flickr alkalmazások

- Yahoo trip planner - utazás tervező: Megtervezhetjük az utazásunk útvonalát, és rengeteg információt kapunk hozzá. Hol vannak a közelben éttermek, szórakozóhelyek, látványosságok, érdekességek, hotelek és még sok más. Tippeket ad, hogy milyen holmikat vigyünk magunkkal egy adott utazásra.
- Big huge labor: Rengeteg Flickr-es online program található rajta. Rengeteg lehetőség szerint szerkeszthetjük a képeinket. Csinálhatunk naptárat belőlük, puzzle-t, bélyeget, vicces képeket és térképeket is szerkeszthetünk. Érdemes kipróbálni őket. Nemcsak a Flickr-es képekkel működnek, a saját gépünkről is feltölthetünk fotókat.
- Retrievr: Fotókat lehet vele keresni szín és minta alapján. Egy üres mezőbe kell lerajzolni valamilyen tetszőleges mintát egy kiválaszott színnel és némi várakozás után a mintához hasonló találatok jelennek meg a Flickr képeiből.

Egy terabájtnyi tárhely

Ennyire növelte a tárhelyet a Yahoo 2013-ban. Nem kell fizetni a képek tárolásáért, csak a reklámmentességért és részletes statisztikáért. Ez a nagymennyiségű tárhely több százezer kép tárolására is elég. Habár az emberek többsége nemhogy ennyi, de még pár ezer képet is alig tesz fel, mégis ha valakinek nem lenne elég, akkor vehet külön egy végtelen tárhelyet kínáló profi csomagot. Régebben azért is kellett fizetni, hogy egy adott felhasználónak ne csak az utolsó száz képét lehessen megnézni. A dizájn is megváltozott. Kattintások nélkül, legörgetve meg lehet tekinteni egy személy összes képét. Emellett új Android app és fejlettebb megosztási funkciók is elérhetőek.


Források:

Egy terabájtnyi tárhelyet ad a Flickr
Egy online képmegosztó szolgáltatás, a Flickr
Mi az a Flickr?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése