keresés

2016. december 20., kedd

Az Amazon Inspire szerzői jogokat sért

Az Amazon új honlapjára, az Amazon Inspire-re már rögtön nyitás után panasz érkezett.

Az Amazon Inspire egy olyan weboldal, ahol oktatók tölthetik fel és oszthatják meg egymással a tananyagukat. Természetesen regisztrációhoz van kötve, amihez a szerzői jogi szabályok betartása is hozzátartozik, mégis vannak, akik megsértik. Egy nappal az oldal elindítása után máris felkerült 2 olyan anyag, ami egy rivális oktató-weboldalról, a teacherspayteachers.com-ról származott. Az Amazon Inspire mögött álló szervezet, az Amazon K-12 Education gyorsan intézkedett, és eltávolították a bejelentett sértő tartalmakat. A vezérigazgató, Rohit Agarwal szerint viszont néha nehéz kiszűrni a szerzői jogokat sértő anyagokat; mégis azt nyilatkozta, igyekeznek a jövőben jobban odafigyelni, hogy mégis mi kerül feltöltésre a felhasználók által.

Jobb oldalt a két problémás, azóta eltávolított tananyag


A tanárok körében is felháborodást keltett ez a botrány az új weblap körül, és kissé bizalmatlanul állnak hozzá. Főleg, hogy ezután többször is történt hasonló eset, és szintén a teacherspayteachers.com szerzőitől származó anyag került felöltésre. Adam Freed, az imént említett oldalt működtető Teacher Synergy szervezet elnöke is kiáll ezen tanárok mellett, mondván: "Rengeteg munkát igényel egy megnyerő és precíz tananyag elkészítése [...] szóval megértjük a TeachersPayTeachers közösség problémáit."

Az Amazon Inspire, ezen hibái ellenére hatalmas ugrásnak számít az internetes oktató-oldalak terén, amit nagyrészt a Google, a Microsoft és az Apple ural. Az oldal, a próbaverzió után az idei tanévben kezdte meg működését.


forrás: Natasha Singer, NY Times, 2016. június 29.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése