keresés

2016. december 1., csütörtök

Használt e-könyv: Káprázat vagy valóság?

  Az elektronikus dokumentumok, mint azt az előző blogbejegyzésből is tudható, nem szellemi termék, hanem elektronikus szolgáltatásként van számon tartva jogilag, és így gazdaságilag is. A németek megfordították a kérdést: ha van használt könyvem, miért ne lehetne használt e-könyvem? És miért ne árusíthatná a drágán vett e-könyvet, ha már nincs szüksége rá? Ezekkel a gondolatokkal kezdődött Németország egy nagy dilemmája.


  Először szeretném összehasonlítani az e-könyvet és a normál könyvet, mielőtt rátérünk a dilemmára. Egy normál könyvet az ember megvesz x pénzmennyiségen, amit ő elajándékozhat a szeretteinek, vagy elolvashatja maga is. Sokszor a nem túl izgalmas könyveknek a sorsa az eladás, ilyenkor, a tulajdonomban lévő könyvre adok egy x-nél kisebb árat, vagyis használt árucikként értékesítem. Az elektronikus könyveknél ilyen feltételek nincsenek meg: veszek egy x árú elektronikus könyvet, ami nem, vagy nem lényeges mértékben olcsóbb a nyomtatott változatánál. Elajándékozni nem tudom, nem csak a tulajdonjog hiánya miatt, de valljuk be, furcsán nézne ránk a család, ha a karácsonyi ajándékot e-mailben küldenénk el (mikor lehet, hogy amúgy sokat is költöttünk rá) Ha magamnak vettem, és nem tetszik, alapvetően nem tudom senkinek eladni, de odaadni se, hiszen igazából nem vagyok tulajdonosa az elektronikus dokumentumnak. 
  Baden-Württembergben Wolfgang Reimer szólalt fel a használt e-könyvekért: azt szeretné, ha a digitális és nyomtatott piac egyenlő lenne, ennek pedig első hozadéka, hogy a digitális piacon tisztázva legyen a beszerzés, és a tulajdonjog. Ha ez meglenne, az e-könyveket is lehetne továbbértékesíteni, ám ebben fent áll az a veszély is, hogy elektronikusan nem tudjuk őket megosztani (hálózaton) csak egymás között kis mértékekben. 
  A holland Tom Kabinet is hasonló munkát kezdett el, méghozzá használt epub formátumú könyvek kereskedését. Fogyasztóvédelmi szempontból szintén a beszerzés tisztasága, legalitása nem volt egyértelmű, ezért kellett pereskedniük. De ebben a formában már megfogalmazódott: a használt e-könyv kereskedés jogilag rendben van, ha biztosított a legális vásárlás, és továbbadás. 
  Egy kis továbbgondolással ez akár a könyvtárakra is jótékony hatással lehet. Ha az elektronikus könyveknek tulajdonjoga lenne, akkor a könyvtáron belüli kölcsönzés is már csak egy lépés tőle, emellett az elektronikus dokumentumoknak csak a formátuma avulhat el, nem úgy, mint 3D-s változatainak. Ha pedig olcsóbban juthatunk elektronikus dokumentumokhoz, amit csak alkalmanként kell csak frissíteni, a könyvtárak is spórolhatnak, és a pénzt akár az elektronika fejlesztésére is szánhatják. 
  Ebben a cikkben megpróbáltam megmutatni, hogy a sci-fi-be illő gondolatok nincsenek is olyan messze, mint azt hittük volna. Egészen közel van, hogy jogilag, gazdaságilag, és informatikailag is az e-könyv ne különbözzön a nyomtatott könyvtől. Már csak idő kérdése. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése