keresés

2016. december 12., hétfő

Internet of Things - veszélyek

Az Internet of Things számtalan új lehetőséget hordoz magában és kétségtelenül sok előnnyel jár. De nem veszélytelen. Az eszközök internetre való csatlakozása lehetővé tesz egy egymással kommunikáló rendszert, mely nem csupán kényelmes a számunkra, de környezetkímélő és időtakarékos megoldásokat is kínál. Azonban az eszközök biztonsága kétséges, a vírusfertőzések és a hacker támadások lehetősége nagy. Azon kívül számos dolog van, ami még megijeszthet minket a dolgok internetével kapcsolatban

A jövőben behálózza életünket a dolgok internete. Az okosotthonunkban az eszközök az internetre kapcsolódnak, egymással kommunikálnak majd, ezért ügyelnünk kell a biztonságra. Íme néhány dolog, ami megrémiszthet bennünket az IoT-tal kapcsolatban!

Frissítések és jelvesztés

A szotfver alapú eszközöket frissíteni kell. Nem csak, hogy jobb legyen, de elengedhetetlen a biztonsági javítások miatt. Ezek a frissítések sok időt igénybe vehetnek. Már pedig a termosztát vagy az okoségőnél ez elég kellemetlen lehet.
Másik problémát jelenthet a jelvesztés. Mit csináljunk, ha az internettel működő eszközünk elveszti az éltető erejét? Márpedig senki sem szeretne egy működésképtelen ébresztőórát, vagy egy akadozó zenelejátszót.

Többé nincs magánélet

A dolog internetével eljön a korszak, amikor minden lépésünk, tettünk követve lesz. Már most félelmetes, ahogy a Facebook vagy a Google tudja, hogy merre járunk, de a mindent behálózó IoT -tal minden mást is tudni lehet majd rólunk. A rólunk gyűjtött adatokat könnyen felhasználják cégek marketing vagy egyéb célokra. Bele gondolni is rémes, hogy minden hívásunkat, minden üzenetünket, mindent amit vásároltunk, minden filmet amit néztünk, le tudják nyomozni, és fel tudják használni saját célokra. Már pedig nagy a hacker támadások és a vírusfertőzések veszélye.

Hacker támadások

Nagyon veszélyes lehet, ha az eszközeink felett valaki átveszi az uralmat. Gondoljunk csak az autónkra vagy a baby monitorra. A hacker támadások és a vírusfertőzések ellen komoly védelemre van szükség. Tavaly több, mint 30 cég fogott össze, hogy biztonságossá tegyék a dolgok internetét. Olyan nagy vállalatok álltak össze, mint az Intel, a BT vagy a Vodafone. Az Internt of Things Security Foundation csoport segít az okoseszköz gyártóknak biztonságossá tenni terméküket. Valamint a felhasználók oktatását is célul tűzték ki. 

Az elavulás veszélye

Hála a tervezett elavulásnak, háztartási eszközeinket, mint például a mosógépet vagy a televíziót 5-6 évenként cserélni kell. A technológia fejlődés gyorsasága mindig  jobb eszközöket kínál, így telefonokból, laptopokból pár évenként újat, modernebbet veszünk. A többi okoseszközzel is így járhatunk. Ha magát a tárgyakat, mondjuk egy szivacsot vagy kanapét nem is kell, de a bennük lévő szenzorokat ki kell majd cserélni. Kisebb eszközöknél talán egyszerűbb, ha újat veszünk belőlük. Azok  már úgy is többet tudnak. Nem csak többet fogunk költeni, de a környezetet is terheljük a sok hulladékkal.

Reklámok mindenhol

Ahol kijelző van, ott reklám is. Az interneten böngészve elkerülhetetlenül reklámokba futunk bele.  Nem lesz ez máshogy  később se, sőt az IoT-tal ez csak rosszabb lesz. A hűtőnk majd áruházláncot fog ajánlani, ha élelmiszerről van szó, az okosóránk megmondja melyik fitness appot vásároljuk meg. A rólunk gyűjtött adatokat felhasználva  személyre szabott reklámokat, ajánlatokat fogunk kapni. Az eszközeink  ismerni fognak minket, így egyszerűen bombázni fognak minket hirdetésekkel.

Digitális világ

Már most túl sokat lógunk az interneten. A helyzet csak romlani fog, ha minden körülöttünk lévő eszköz intelligenssé válik. A gépek helyettünk gondolkodnak, segítenek, válaszolnak nekünk, mi meg egyre jobban rájuk támaszkodunk. A digitális kiégés fenyeget bennünket. Tényleg szükségünk van ilyen eszközökre?

Források:
Az IoT-függés veszélyei
7 Reasons Why The Internet of Things Should Scare You 
Veszélyes játékszer a dolgok internete, de megzaboláznák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése