keresés

2016. december 10., szombat

Fényképezés és fotómegosztás hatása a közösségi weben és a média átalakulásában

A közösségi oldalak megjelenésével új korszak kezdődött a fényképezés világában is. A közösségi oldalakon a legfőbb tevékenység a kapcsolat teremtés/tartás. Emellett azonban elengedhetetlenné vált a képmegosztás. A képek és megosztásuk mindennapos tevékenységgé vált a fiatalok és egyre több felnőtt életében. Életük mozdulatait, tevékenységeit megőrökitik, rögzitik és rögtön töltik fel a világhálóra. A felhasználók ezeken a közösségi oldalok élik a napjaikat, itt fejezik ki magukat, ehhez szükséges a kép. 



Okostelefonok, ha akarjuk, ha nem életünk részévé váltak. Karóra helyett ezen nézzük az időt, MP3 lejátszó helyett ezen hallgatunk zenét, határidő napló és bevásárló lista helyett a telefonokba vezetjük az emlékeztetőinket és fényképezőgép helyett is ezt használjuk. Főleg azért, mert mindig nálunk van a zsebünkbe esetleg a kezünkbe és így könnyebb képet készíteni, mintha egy kompakt gépet magunkkal hordozhatnánk. Az okostelefonoknak számos előnyei vannak. Könnyen kezelhetők, hosszútávon egy jó befektetés a legtöbb használó számára, egyre több alkalmazás jelenik meg és ezek hamar elérhetővé válnak számunka. Fizikai tulajdonságai igen kedvezőek: ma már egyre könnyebbek még a nagyobb kijelzőjű telefonok is! A legtöbb méretű telefon még mindig elfér a zsebünkbe, bármikor elővehetjük.
Az okostelefonok kamerája ma már vetekszik a digitális fényképezőgépekkel. Képmegosztásra legtöbben telefonos appokat használnak, így még egy nagy előnye ha telefonnal fotózunk, hogy nagyon gyorsan megtudjuk osztani másokkal a képet, amit készítettünk. Egy telefon sose tud egy kompakt gépet helyettesíteni. Ha valakit tényleg érdekel komolyabban a fotózás, kezdésnek megfelel a telefon de ha tovább akar fejlődni mindenképp szüksége lesz egy komolyabb gépre. Okos telefonok piacán az évben  nem sok újítás jelent meg. A vezető márkák (IphoneSamsungSony hármasa és a Kínából induló Huawei) nagyobb méretű telefonokat dobnak piacra kisebb változtatásokkal. Ugyanúgy hátrányhoz tartozik a képmegosztás gyorsasága. Hiszen vannak olyanok ,akik egy napon belül több képet is megosztanak és itt már a fotózás fogalma elhalványulhat. Ezek a használóknak a gyorsaság a fontos a fotózásnál, nem foglalkoznak a kamerájuk funkcióival, amiket ha használat során esetleg beállítanának sokkal szebb, profibb képet készíthetnének. Hátránya még a telefonoknak, hogy sokkal gyorsabban merül le mint egy kompakt gép, a telefon  akkumlátora kevesebb ideig húzza mint egy fényképezőgép. 


Instagram és Snapchat


Instagram az a fotó megosztó alkalmazás, amit a legtöbben ismernek és használnak. Ma már nem csak egy fotó megosztásra alkalmas applikáció, hanem közösségi térnek is nevezhetjük. Fontos szempont minden használónak, hogy könnyen kezelhető, ingyenes, átlátható és biztos rendszerű legyen. Az Instagram pont ilyen. Akkora népszerűsége lett, hogy 2012-ben Mark Zuckerberg fel is vásárolta, de nem olvadt be a Facebookba, megmaradt a különálló alkalmazásként. Csak azok tudják használni, akiknek okostelefonjuk van, annak segítségével tudnak képeket, esetleg rövid videót megosztani ismerősükkel. Már nem csak IOS és Android rendszerű telefonokra lehet letölteni. Idén megjelent már Microsoft szoftverű telefonokra is az alkalmazás. Az évbe több frissítést is készíttek az Instagram tervezői. Az egyik ilyen újdonság, hogy Snapchethez hasonló képeket készíthetünk, ami csak rövid ideig elérhető a rendszerben. Ez az Instragram Stories. Boomerang az Instagram újabb különálló alkalmazása. A Boomerang nem videót, nem képet készít, hanem egy sorozat fotót és összeilleszti ezeket. Nagyon ötletes sorozat képek születhetnek ezzel az alkalmazással, igen könnyen kiélhetik a használók a kreativitásukat. Megosztani is lehet szintén a követőinkkel, hiszen ez a sorozatképp oda-vissza lejátssza magát hang nélkül. Egy ilyennel akár órákig elszórakozhatunk, hiszen teljesen újszerű, amihez hasonlót még nem nagyon láthattunk. 




Mi is az a Snapchat? Egy olyan ingyenes letölthető alkalmazás, Android és iOS rendszerű telefonokra, ami fényképpel osztja meg ismerőseinkkel, hogy éppen mi történik velünk, hol is vagyunk az adott pillanatban. Előnye, hogy sokkal gyorsabban készíthetünk vele képet, amire egyedi,saját szöveget is írhatunk. A különbség a Snapchatben az (a többi fényképmegosztó alkalmazáson kívül) , hogy csak 10 másodpercig jeleníti meg a kapott képet, utána törlődik a rendszerből de persze van lehetőség menteni is a kapott képet, ahhoz viszont a felhasználónak nincs sok ideje körülbelül 10 másodperce. Pont ezért lett nagy népszerűsége, főleg a tinik körében, hogy bármilyen " kellemetlen" képet is küldhetnek egymásnak, hiszen törlődik a rendszerből.

Mennyire hihetünk a képeknek ? 

A fiatalok a képmegosztást leginkább  figyelemfelhívás érdekébe teszik és könnyen célponttá válhatnak. De ezzel mit sem foglalkoznak, hiszen képeik népszerűsége nő, egyre több like-ot kapnak érte. Szóval miért is ne ? De mennyire tükrözik a valóságot ezek a képek ? A közösségi oldalakon a saját profilunkhoz szükség van egy profilképhez, amihez a leghihetőbb ha egy magunkról készült képet rakunk, legtöbb embernek ez egy szelfi. Ma már nem az van, hogy egy profilképhez szükségünk lenne más emberre esetleg egy fotósra, hanem a legtöbb okostelefon már előlapi kamerával rendelkezik amivel könnyedén lehet önképet készíteni. De a fiataloknak mindenképp a figyelemfelhívás a céljuk a szelfikkel, egyre kihívóbb képeket raknak fel magukról a fiatal lányok. A szelfikhez elengedhetetlen már a filterek használata, legfőképp az Instagramon, Snapchaten. A filtereken kívül ma már rengeteg szépítő applikáció is létezik, ami a szelfik készítéséhez vannak kitalálva. Olyan funkciói vannak, hogy szemek nagyítása/átszínezése, az arccsontot vékonyítani lehet, ha nem használt az illető sminket akkor már egy szerkesztéssel is megoldható a sminkelés. A baj ezekkel csak az, hogy nagyon könnyen túlzásba eshet a használó, túl sok minden változtat az arcán. Ezért mondható, hogy a szelfik világába már könnyen összekeverhető, hogy mi a valóság a képen és mi nem. Hiszen az Instagramon a legtöbbet követett felhasználók olyan lányok, akiknek az életük arról szól, hogy szépnek kell lenniük és minden nap képeket rakjanak fel magukról. Sajnos a fiatalok előtt ilyen példa van, így ők is próbálnak hasonló képeket készíteni. Így romlik az önkép a fiatalokba. Ma már ismert trükkök is vannak, hogy készíthetünk magunkról minél előnyösebb szelfit. A közösségi oldalakon a legtöbb használó ferdít, torz képet mutat magáról, esetleg hazudik, ez tudott. Egy brit kimutatásból kiderült nemrég, hogy a túlzott szelfizéssel megutáltatják magukat az emberek. Kim Kardashian az a személy, aki csak a szelfiei miatt híres a világban, milliós számú követője van a saját profiljának az Instagramon, amin naponta többször meglepi a rajongót a saját magáról és az életéről készült képekkel. Egy külföldi lapnak nem rég elárulta, hogy egy 4 napos nyaralása során kb. 6000 fotót készített magáról, nem kis feladat. Legújabb ötletek közé tartozik, hogy a kutyák számára találnak ki saját szelfibotot, hogy már kutyákról is megfelelő kép készülhessen, ez pedig meg is vásárolható. Bella Hadid (modell, Instagram híresség) szelfiei a legújabb őrület, olyan képeket készített magáról, ahol a kétszer szerepel a képen, ez úgy lehetséges hogy a legújabb kampányfotóival van kiplakátolva jó pár város, és ezek elé beáll.

Miért is használjuk ezeket a weboldalakat/alkalmazásokat ? 

Az utóbbi pár évben tucatjával jelentek meg a képböngésző weboldalak/alkalmazások. Ezeket a fiatalok előszeretettel és napi rendszerességgel használják. Sokan ezzel töltik a szabadidejüket a utazás, munka és iskolában is, hogy ilyen képmegosztó oldalakat böngésznek és innen képeket töltenek le vagy osztanak meg. Ezt nevezik inspirálódásnak (ötletgyűjtésnek). Hiszen ezeknek az oldalak használóik így nevezik azt a tevékenységet, mikor csak böngésznek és képeket nézegetnek. A legnépszerűbb képmegosztó oldalak a Pinterest, Tumblr, Weheartit.A nevében is benne van, hogy legfőbb eleme a kép. Funkciói: képmegosztás, képfeltöltés. Számos előnnyel rendelkeznek: ingyenes, szinte korlátlan tárhely, ismeretség- kapcsolat teremtés hasonló érdeklődésű felhasználókkal. Hiszen ezeknek a legfőbb előnyük, hogy témák, címkék szerint tudunk keresni képekre. Újabb formájuk, hogy telefonos applikációként megjelentek és az áruházba ezeket mind ingyenes formában telefonra is beszerezhetjük. Így mivel a telefon általában mindig velünk van, sokan ezt napközben is rendszeresen használják. A felhasználó kört leginkább lányok alkotják. Ezeknek az oldalaknak a fő gyűjteménye olyan képek, amik ilyen inspiráló szöveggel vannak feltüntetve. Klisék, de mégis a legtöbbet kedvelt képek között vannak. Ezek az oldalak nem csak külföldön, hanem Magyarországon is igen népszerűek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése