keresés

2016. december 20., kedd

Internetes kreditrendszer Kínában?

Egy évvel ezelőtt jött a hír a CBS egyik tudosítójától, hogy Kína - egyelőre még csak - tesztüzemben elindított egy rendszert, amely széles körben való kiterjesztésével megvalósulhat a XXI. század első modern diktatúrája.   
Ezt a rendszert nevezhetjük kreditrendszernek, de ez nem az egyetemi kreditrendszert jelöli, hanem egy minden kínai állampolgárra kiterjesztendő az internethasználaton alapuló értéket. 2020-tól vezetnék be a rendszert, és ez az érték egy hivatalos szám lesz. A komolyságát jól mutatja, hogy mindenkinek a személyi igazolványához rendelik hozzá ezt az értéket. Csak éppen a személyi adatokkal ellentétben ez folyamatosan változni fog, mivel egy adott személy internetes tevékenységét hivatott visszatükrözni.

A kínai kormányzat szerint azért van szükség az átláthatóságra, hogy a gazdasági élet jobban átláthatóvá váljon. Valójában az, hogy gyakorlatilag az internetező ember minden tevékenységét követik a kínai webszolgáltatók segítségével, az egy modern totális diktatúra megalapozását jelenti. Mert nem csak a webáruházakon keresztül folytatott vásárlást jelzik a kredtipontok, hanem az internetes hozzászólásokat, a számítógépes játékot, az ott használható közösségi oldalakon mutatott aktivitás.

Ha valaki a kormányzatot, akár enyhén is kritizáló híreket olvas, vagy ír, akkor lassan de biztosan gyűjtögetni kezdi pontokat. Szakértők szerint ez a pont befolyásolja a személyek egyetemre jutási esélyeit valamint a munkavállalásnál is ítélnek majd ez alapján. Az pedig már egyáltalán nem meglepő, hogy az útlevél odaitélésénél is megnézik. 

Egy ilyen rémkép már nem egy cyberpunk szerző tollából megjelent. talán nagyon meg se lepődünk azon, hogy valahol már a valóságban is megkezdték egy ilyen rendszer kiépítését. Ám a valóság sokszor az írói fantáziánál is durvább. Hiszen a közösségi oldalak világában élünk már. Bár facebook náluk nincs, azért a kínaiak is használnak közösségi oldalakat. Így a kreditpontok alakulásában az is tükröződik, hogy az ismerőseik mit tesznek...

Szerintem a leg érdekesebb kérdés mégis az, hogy a többi ország meddig vonogatja a vállát az ilyen hírek hallatán?

Még a teljesség kedvéért hozzáteszem, hogy pozitív hozadéka is lesz a rendszernek. Ha valakinek elég magas a pontszáma (tehát megbízható), akkor biztosan kaphat útlevelet. A terrorcselekedetek is így kiszűrhetők, mert könnyen észre lehet venni, ha valaki egy merénylethezu szükséges árucikkeket vásárol.    

Felhasznált írás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése