keresés

2016. december 10., szombat

További előrelépések és vádak az óriások versenyében

Nem könnyű kiszámítani, ki fog a nagyok közül az élre törni, hiszen sorra érik a bírálatok és a különféle vizsgálódások az óriásokat. Arról már korábban olvashattunk, hogy a Google-nak az Android operációs rendszerrel kapcsolatos viselkedését illetően kell magyarázatot adnia az európai szerveknek, amely viszont azt javasolja, hogy inkább a nagy vetélytársak háza táján kellene nézelődni. A Microsoftot pedig az a bírálat érte, hogy a Windows 10 legutóbbi frissítései hátrányos helyzetbe hozzák a vírusirtókat fejlesztő cégeket. Legújabb szemlénk persze nem mellőzi a pozitív fejleményeket sem: lesz még szó szájról olvasó mesterséges intelligenciáról, 3D-élményekről Google Earth-ben; a Facebook újabb fejlesztéssel kedveskedik a Messenger használóinak, és visszatér a piacra egy "kedves régi ismerős".

Úgy tűnik, hogy korábbi blogbejegyzésünk nem nyújtott teljes körű kitekintést a Microsoft körüli huzavonákra, hiszen az elmúlt hónapban komoly kartellvád érte a céget. A Kaspersky Lab alapítója (Eugene Kaspersky) azzal vádolta meg a Microsoftot, hogy a Windows Defender nevű szoftverrel kapcsolatos eljárása a független fejlesztőket lehetetleníti el. Kaspersky szerint a verseny korlátozását jelenti, hogy a Microsoft a Defendert a Windows 10-be integrálta oly módon, hogy az operációs rendszerre való frissítés esetén a Windows egyszerűen eltávolítja a korábbi biztonsági programot arra hivatkozva, hogy az nem kompatibilis vele, és nem tudja elindítani a Defendert. A másik problémás lépés az, hogy új Windows 10 verzió megjelenése esetén pusztán két hét áll rendelkezésre, hogy a fejlesztők a szoftverek kompatibilitását megoldják. Mindezek orvoslására egyébként Kaspersky több ország versenyhivatalát is megkereste, az oroszok pedig már vizsgálódnak is ez ügyben.

A fentiek kimenetele még ismeretlen számunkra, de tudunk újabb érdekességeket közölni a Microsoft háza tájáról. Mint ismeretes, a Windows-os telefonok minimális részesedést tudtak csak kiharapni ma globális piacon, ezért valami újban gondolkodnak. Satya Nadella vezérigazgató egy interjúban árulta el, hogy a 2017-es évben érkezik a cég új csúcsmobilja, és a Forbes szerzője szerint nem is következtethetünk másra az elmúlt időszak bejelentései alapján másra, mint hogy az új készülék a Surface Phone lesz. Egyébként a cikk szerint nem arra fog törekedni a Microsoft, hogy minél szélesebb közönséghez jusson el (ez nem is lehet valószínű), hanem az, hogy egy olyan készüléket alkossanak, amely mindenki számára bizonyítja, hogy a Microsofttal számolni kell a jövőben az okostelefonok piacán.

Régi-új vetélytárs a mobilpiacokon: feltámad a Nokia

Bizonyosan sokakból vált ki nosztalgiát az az újabb hír a telefonok világából, hogy visszatér a piacra a Nokia. A háttérben a vállalat egykori jó néhány dolgozója áll, akik új céget alapítottak, s már meg is állapodtak a HMD Globallal arról, hogy 10 évig használhatja a nevet, amiért cserébe fizet. Emellett már azt is lehet tudni, hogy ki fogja legyártani a készülékeket (egyébként okostelefon mellett tabletet is készülnek piacra dobni): az a FIH Mobile Limited kapta meg a jogot, amelyet ez idáig az iPhone-ok gyártójaként ismerhettünk. Egyébként az eredeti tervek szerint már ez év végén jelentek volna meg újra a Nokiák, de valószínűleg erre 2017-ig várnunk kell. Fontos még megjegyezni, hogy az új Nokia telefonok az Android operációs rendszert futtatják majd.

Google: teljes kontroll alatt az Android?

Az utóbbi időkben nemcsak a Microsoftnak kell szembenéznie bizonyos vádakkal. A Google ellen indított európai vizsgálódás például azt nehezményezi, hogy a gyártóknak az androidos készülékekben előre kell telepíteniük olyan, Google-ös alkalmazásokat, mint a cég keresője vagy a Play Áruház, amivel máris a saját arculatára formálja az oprendszert. A cég azonban nem ért egyet a vádakkal. Álláspontjuk szerint nincs szó arról, hogy visszaélnének helyzetükkel, hiszen az androidos készülékek kínálata óriási, és igen csekély összegért cserébe további vállalatok is csatlakozhatnak.

A Google ezen felül még azt is felhozza védekezésül, hogy az Android továbbra is nyílt rendszer, ők csupán annyit tesznek, hogy összehangolják a fejlesztői munkát (csak Európában kb. 1,3 millióan foglalkoznak ezzel), mert a különféle változatok közötti kompatibilitás hiánya könnyen széttöredezetté teszi az Android-kínálatot, ami ellehetetlenítené a sikeres piaci szereplést. Emellett a cég szerint nem ártana megvizsgálni a konkurencia gyakorlatát sem. A keresőcég szerint azért sem állhat meg a lábán a vád, hiszen az Apple vagy a Microsoft készülékein jóval nagyobb arányban találhatók előtelepített alkalmazások, így ők sokkal jobban korlátozzák a versenyt, ami a Google szerint annak ellenére sem kiegyenlítetlen, hogy számarányukat tekintve az androidos készülékek viszik a pálmát az európai piacokon.

Egyébként nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a keresők közt mekkora dominanciával rendelkezik a Google, amit jól illusztrál az a hír, hogy az elmúlt 1 évben a cég 900 millió (!) linket távolított el a keresési indexből, többek között olyanok kérésének eleget téve, mint pl. a Universal Music Group, a Paramount Pictures vagy a Disney.

Emellett természetesen nem leszünk adósok a Google fejlesztéseiről szóló fejleményekkel sem. Jó hír a HTC Vive sisakkal rendelkezők számára, hogy most már Superman bőrében érezhetik magukat a Google Earth legújabb frissítésének köszönhetően, mert lehetővé vált az épültek 3D modelljei között való repkedés. Ugyancsak érdeklődésre tarthat igényt az az eredmény, hogy a Google saját mesterséges intelligenciája olyan nyelvpárok fordítását is képes elvégezni, amelyekre nem tanították meg. Egy további cikk az AI világából arról tudósít bennünket, hogy több ezer órányi "tévénézés" után a DeepMind közel 50%-os pontossággal mondta meg, hogy miről szóltak a megtekintett műsorok, ami azért is figyelemre méltó, mert 118 ezer mondat 17500 szavából volt képes elérni ezt az arányt.

Tovább nyomul a Facebook

Egyre több időt töltünk vele
A legfrissebb cikkek tanúsága szerint a Facebook a szabadidejükben sem akarja elengedni a userek kezét. Az Indexen megjelent egyik írásban arról olvashatunk, hogy a Messenger újabb funkcióbővítésen megy keresztül: az Instant Games névre keresztelt újításnak köszönhetően 14 féle játékot lehet játszani Messengeren keresztül (többek között az igazi klasszikusnak mondható Pac-Mant), amihez elegendő létrehozni egy csoportot. Nem mellékes egyébként az a kérdés, hogy ez a dolgozó emberek hogy fog kihatni, hiszen az Origó egyik cikke szerint a magyar munkavállalók ötöde használja a közösségi médiát munka közben.

Persze vannak olyan lépései is Zuckberbergéknek, amelyek valódi aggályokat válthatnak ki. A Facebook alkalmazottai beszéltek arról, hogy egy fejlesztés lehetővé tenné harmadik félnek (jelen esetben egy kínai cégnek), hogy földrajzi alapon szűrhesse a tartalmakat. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a kínai piac meghódítása érdekében a Facebook belemegy abba, hogy cenzúrát gyakoroljanak a hírfolyamokban.


Források:

Sg.hu – Kartellvád a Microsoft ellen a Windows Defender miatt
Sg.hu – Egyedi okostelefont kínálna a Microsoft
Forbes – Microsoft's Surface Phone Could Be The Ultimate Mobile Device
Origo – Techbázis – Jövőre jönnek az új androidos Nokia telefonok
HWSW – Visszautasítja a Google az antitröszt-vádakat
Sg.hu – Egy év alatt 900 millió linket távolított el a Google
Index – Tech – Virtuálisan mindenki Superman lehet
HWSW - Soha nem látott nyelvpárokat is képes fordítani a Google
hvg – Tech – 5000 órát tévézett a Google mesterséges intelligenciája, ez lett a vége
Index – Tech – Viszlát, szabadidő, megjöttek a játékok a Messengerre
Origo – Techbázis – Minden ötödik dolgozó facebookozik munkaidőben
Index – Tech – A Facebook lefeküdne Kínának?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése