keresés

2013. december 17., kedd

Bada és a Tizen

Bada logo 1.png
A Bada a Samsung Electronics által kifejlesztett operációs rendszer. Úgy alakították ki, hogy az okostelefonokat és az úgynevezett funkciótelefonokat is ki tudja szolgálni. A Badához készítették a Samsung Appset és a Touch Wizz3.0-ás verzióját is. Az első Badával működő mobiltelefon, a Samsung Wave 2010-ben került bemutatásra Spanyolországban. Jelenleg két változata ismert az Bada 1.x és a 2.0.
Tizen logo and wordmark.png
A Tizen egy olyan Samsung által kifejlesztett, Linux-alapú, nyílt forráskódú operációs rendszer, amely a Bada és a Mee-Go ötvözéséből született. A Samsung ezzel kíván elválni a Googletől, hiszen ha a fejlesztések jól sikerülnek, akkor már nem csak operációs rendszerrel, hanem saját szoftverrel is büszkélkedhet majd a koreai vállalat. Az első Tizen telefon várható megjelenése 2014 elejére tehető.
A Tizen 3.0-ás fejlesztése 64-bites processzort támogat majd, de ennek megjelenése egészen 2014 végéig várat magára. Ez a szoftver lehetővé teszi majd a harmadik fél számára, hogy appet fejlesszen a 3D Graphic User Interface által. Ez a fejlesztés nagy ellenfele lesz az Apple A7-es chipjének. A Samsung smartphonokon kívül a smart TV-k is használni fogják ezt az újítást. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése