keresés

2013. december 6., péntek

A Samsung és az Apple koncepciója és harca a mobil piacon

A cégek bemutatása
Fájl:Samsung Logo.svg

Samsung Group (삼성그룹) - A "háromcsillag"-os csoport

A Samsung Group egy dél-koreai multinacionális vállalat, melynek központja a Szöul Seocho kerületének legnagyobb irodai parkjában, a Samsung Town-ban van. A Samsung Group három fő épülete (Samsung Electronics, Samsung C&T, Samsung Life Insurance) található itt, amelyeket egy amerikai építész, Kohn Pedersen Fox tervezett. 1938-ban Lee Byung-chul kereskedelmi vállalatként alapította. 1950-ben, amikor a koreai háború elkezdődött ez volt az ország tizedik legnagyobb vállalata, azóta csak bővül, s mára már az ország első vállalataként tarják számon. 1990-től nyitott politikát folytatva hódítja a világot elektronikus termékeivel. Mobilkészülékei, félvezetői adják a vállalat legfőbb bevételét. A Samsung csoport nagy szerepet játszott a háború utáni export növekedés-hajszoló társadalmi fejlődésben.


A Samsung Electronics a Samsung Group leányvállalata. 2009-ben a bevételei alapján a világ legnagyobb információ-technológiai cége volt. A vállalat legfőbb termékei a lítium-ion töltő, chipek, félvezetők, flash memóriák, merevlemez készülékek olyan cégeknek gyártanak, mint az Apple, Sony, HTC, Nokia. Az elmúlt évek egyik legnagyobb smartphone gyártója, leghíresebb termékei a Samsung Galaxy termékek, amelyek között szerepel az Android operációs rendszerrel működő tabletek is. 2011-ben a legnagyobb televízió gyártó cégévé vált és megelőzte az amerikai Apple céget, s ezzel a világ legnagyobb technológiai cégévé vált.
Samsung Telekommunikáció a telefonok, a telekommunikációs rendszerek, számítógépek stb. alosztásokért felölelős, központja a Szöulhoz közeli Suwonban van. A Samsung volt az első cég, amely 1986-ban kiadta az első autóba szerelt telefont (SC-100), de mivel a minősége nem volt megfelelő, a projekt megbukott. Mindennek ellenére az akkori Wireless fejlesztésekért felelős Ki Tae Lee úgy határozott, hogy folytatják a mobilfejlesztést, ott maradnak a mobil iparban. Ahhoz, hogy fejlődni tudjanak, szükség volt egy már viszonylag fejlett mobilgyártó cég megfigyelésére, így sor került a Motorola cég felvásárlására. A felvásárlás sikerességét mutatja az, hogy 2 év kutatás és fejlesztés után előállították az első mobil telefont (SH-100). Mivel Korea nagy része inkább hegyes területből áll, szükség volt a hálózati rendszer feljavítására, ezért elkezdtek telefon antennát használni, illetve kidolgozták egy hálózatkereső szoftvert, amely külön a koreai topográfiára lett kialakítva. A Samsung már 1993-ban rekordokat döntögetett, egy olyan telefont készítettek el, amely kevesebbet nyomott, mint a piacon levő társai, minden telefon egyesével lett tesztelve, hogy tökéletes minőségű legyen. Az 1990-es évek végére az európai piacot meghódítandó kiadta a SGH-200 mobilkészüléket,  de sajnos ez a készülék nem vetekedhetett az akkor már nagy cégek, a Nokia, Motorola és Ericcson telefonjaival. Az európai piacra való betörés kulcsa az egyszerű szerkezet kialakítása volt. Ez a siker telefon az SGH-600-as volt. A piacba való beférkőzés után tíz évvel előhozakodott az egy már modern telefonos társadalmat meghódító, s elérhető áron megvásárolható Galaxy okos telefon szériájának első darabjával. A Galaxy telefonok olyan smart phoneok, amelyeknek AMOLED érintőképernyője van, minimum 5 megapixeles kamerája, a Google-lel kooperálva különböző programok elérhetőek az Android Store-on (Google Play) keresztül. Az Apple iTunes mintájára létrehozta a Samsung Galaxy Music-ot, melyet az S szériák 4-es kiadásai már használni tudtak. Jelenleg a Samsung hajlított kijelzős telefonja számít újdonságnak a piacon, illetve a jövő évben kiadásra kerülő három felületes mobilja. A Samsung Galaxy 4 és Samsung Galaxy Note 3 megkapja az Android legújabb verzióját, a  Kit Kat 4.4-et. Ezentúl a telefonok 4G/ LTE-es vezeték nélküli szolgéltatással működnek. 

Lásd még: 12, 3, 4, 5

Az amerikai Apple vállalat egy nyilvánosan működő részvénytársaság, melynek központja a kaliforniai Cupertinoban található. Az Apple, mint számítógép gyártó cég alapult 1976-ban Steve Wozniak és Steve Jobs vezetésével, miután Wozniak olyan számítógépet (AppleI.) tervezett, amely kielégíti az elektronika iránt érdeklődő amatőrök igényeit. A cég megalapításához betársult Ronald Wayne is, aki korábban az 1972-ben alakult Atari munkatársa volt. A cég neve Steve Jobstól származik, állítása szerint  „Éppen gyümölcs diétán voltam és egy almaültetvényről tartottam hazafelé”, mikor eszébe ötlött, miért is ne legyen Apple a cég neve. Ez nem volt rossz marketing fogás, hiszen így a listák élére került. A komputer gyártás kezdetétől a mobil gyártás kezdetéig harminc év telt el, hiszen az okostelefonok forradalmát hozó iPhone 2007-ben jelent meg, mikor is Steve Jobs egy még nem teljesen elkészült mobiltelefont mutatott be a közönség számára. Steve Jobs vezérigazgatói posztját 2011-ben Tim Cook, korábban Apple értékesítésért felelős ember vette át.
Az Apple első iPhone-ja 2007 július 29-én került a polcokra, azóta már 5 verziója jelent meg a piacon, a 6. kiadás 2014-ben jelenik meg. A telefon használható videokamerának, zenelejátszónak,  internetes kliensként,  hordozható média lejátszóként. Az iPhonehoz külön üzlet csoportokat építettek ki, az App Store-t és az ITunes Store-t. Ezek az üzletek olyan applikációkat tartalmaz, melyeket minden Apple termék alkalmazni tud. Az iPhone újabb kiadásai olyan újításokat hoztak, mint a 3G-s szolgáltatás, beépített GPS port,  3GS digitális iránytűvel, gyorsabb processzorral és nagyobb felbontású videokamerával. A legtöbb fejlesztéssel eddig az iPhone4 jelentkezett az iPhone 5 ennek csak javított változata, a jövőre megjelenő iPhone 6 várhatóan a kettővel előtte levő verzióval egyenlő mennyiségű újításokat tartalmaz majd. 

Lásd még: 1, 2iPhone4iPhone6ios7, GUI

Smartphone háború


A smarthphone háborúk kezdete 2009-re tehető, amikor is megkezdődtek a licensz perek több nagy mobilgyártó között. A vád különböző telefonos felület másolása volt. Ezeket a pereket azért indítják, mert a jogtalan felület másolás sikeressége után az említett szabadalmat sértő részből plusz profitot nyer, az "anyavállalat" viszont profittól esik el. A mobilok operációs rendszerének másolása, továbbfejlesztése okozza a legnagyobb problémát emellett a dizájn kopírozása sem olyan dolog, amely mellett a gyártók könnyedén elmennének. Tehát elsőként a Nokia-Apple közti pereket követhettük figyelemmel, majd ehhez csatlakozott a nagyobb mobilkészülékeket gyártó cégek sora.

A jelenkor legnagyobb pereit az amerikai Apple és koreai Samsung cégek vívják. A perek kezdetét  2011. április 15-ére tehetjük, amikor az Apple  keresetet nyújtott be szabadalom és védjegy-sértés miatt. Az első kereset benyújtás hátterében az állt, hogy az Apple csaknem 2 milliárd dollárt költött az iPhone, iPad és egyéb termékeinek reklámozására 2007 és 2010 között, s  a 2011-es évre sikerült eladási rekordokat döntenie azzal, hogy több mint 60 millió iPod toucht, 108 millió iPhonet és 19 millió iPadet adott el.  Ekkor már az Apple levédette iOS rendszerű patentjeit (használói, dizájn). Az amerikai cég megjelölte azon Samsung gyártmányú készülékeit, amelyek ezeket a jogait sértik. Még azt is elmondták, hogy a Samsung TouchWizz készülék olyan jó másolat, hogy már iPhone terméknek nevezhető. A Samsung válasza erre egy szabadalom jogsértés per elindítása volt Dél-Koreában. A Galaxy Tab(let) ellen is ekkor kezdődtek meg a tárgyalások.  2012 júniusában Lucy Koh vezetésével megkezdődnek a Galaxy Nexus ellen benyújtott jogsértő perek, ami ellen a Samsung természetesen fellebbezést nyújtott be. A Google és a Samsungot kötelezték a universal search bar lebutítására. Egy júliusi angol per után viszont az Apple-t kötelezték egy nyilvános bocsánat kérésre, miután a kereset nem bizonyult jogosnak. Mindezek után az augusztusi szöuli tárgyaláson mindkét céget vétkesnek ítéltek. Minden spekulátor azt próbálja kitalálni, vajon mikor lesz ennek a több országban is (US, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia, Japán, Dél-Korea, Ausztárlia)  zajló persorozatnak. A 2012-es per újratárgyalása óta nem szűntek meg a kisebb perek sem, s novemberben újra összegyűlt a kaliforniai esküdtszék, hogy megvitassák a Samsung vétkes-e vagy sem. A Samsungot újra vétkesnek találták és kitűztek egy újabb időpontot 2014 márciusára, már újabb Samsung termékek jogsértési vádjával. Hogy a Samsung megvédje magát 2013 októberében keresetet nyújtott be az Apple iPhone5 szabadalom jogsértése ellen Kaliforniában, mivel az állításuk szerint 
Hogy melyik cég fog ezzel többet nyerni és hogy mikor lesz vége ezeknek a pereknek az a jövő zenéje, habár a pereskedés végét ebben a verseny központú világban nem igen várhatjuk.

Lásd még: 1, 2, 3




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése