keresés

2013. december 17., kedd

Komment balhé

A YouTube a szeptemberi bejelentéséhez hűen novemberben bevezette az új kommentrendszert. Ez a gyakorlatban azt takarja, hogy csak olyanok szólhatnak hozzá a videókhoz, akik regisztráltak a Google+ közösségi oldalra, és a kommenteket a rendszer össze is köti a hozzászólók profiloldalaival.

Az ok pofonegyszerű: a Google egyrészt szeretné kicsit tisztítani a legendásan alacsony színvonalú, spammel teli YouTube-os kommentfolyamokat, másrészt a népet a Google+ irányába terelni, hogy az oldalon tényleg akkora élet legyen, mint a Facebookon. Valamint a kommentek személyhez kötése arra is jó, hogy hatékonyabban célzott reklámokat tudjanak a videók mellé tenni.

Látszólag tehát a változás a mennyek kapuját nyitotta meg, azonban a YouTube polgárok mégsem nézték jó szemmel a változást. Hogy, miért?

A kommentezők ezt a szólásszabadság sárba tiprásának, a Google cenzúra hadjáratának valamint aljas, erőszakos lépésnek nevezik, hogy így próbálják rávenni az embereket egy olyan program használatára (Google+) amit nem akarnak használni. Valamint fájó pont náluk az anonimitás elvétele is - amihez hozzá kell tenni, hogy a váltás valós névre nem kötelező, de minden egyes alkalommal a "Nem" gombra kell kattintani a felugró ablaknál.

Így ez a megreformált hozzászólási rendszer szabályos lázadást szított a felhasználók között. Ehhez pedig egy régi mémet támasztottak fel újra, Bobot a pálcikafigurát. Bob egy copypasta, vagyis karakterekből összeállított egyszerű ábra, ami arra szólít fel, hogy fórumokba, kommentekbe másolgassuk be őt nyakló nélkül. Ez a trend a 2000-es évek közepén indult ki a 4chanről, azóta több mutációja járta már meg a világ fórumait és blogjait, nem kevés idegeskedést okozva a rezidens kommentelőknek és moderátoroknak.

google+tanks


Nem sokkal később a YouTube elismerte, hogy van hiba az új rendszerben, ami még javításra szorul. A legfőbb hibát abban látják, hogy az új rendszer megkönnyíti a YouTube-csatornák teleszemetelését, ugyanis így könnyebb spameket megosztani. Mint elmondták, a Google Plus új lehetőségei emelték a szolgáltatás színvonalát a Youtube-on, de ez új eszközöket adott a kéretlenüzenet-küldők kezébe is, és még nem tudják, hogy lehetne ezt kivédeni.

A javításokat mindenesetre elkezdték, és ennek már vannak észlelhető eredményei is. A frissítések után a rendszer hatékonyabban ismeri fel az oda nem illő linkeket, és megváltoztatták azt is, hogy milyen hosszú kommentek jelenhetnek meg. Jobb hatásfokkal azonosítják a sokakat idegesítő ASCII-képeket is, amiket szöveges karakterekből készítenek a felhasználók.

Az üzemeltetők elismerték, hogy ez önmagában kevés, ezért keresik a megoldásokat, és olyan eszköztárat készítenek, ami a felhasználóknak is megfelel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése