keresés

2013. december 16., hétfő

Tanulmány a facebook felhasználók öncenzúrázásáról

Sauvik Das-t és Adam Kramer-t, egy korábbi bejegyzésemben már röviden bemutattam, ők írták azt a bizonyos tanulmányt, ami a Facebookon a felhasználók öncenzúrázását, a meg nem jelenő posztokat és azok meg nem jelentetésének okát kutatta. 

A tanulmány egy feltáró elemzés vizsgálatának eredményét mutatja. Vizsgálja a "last-minute" (utolsó pillanati) öncenzúra jelenséget, ami a legépelt tartalom újra gondolását, annak változtatását, esetleg véglegesnek hitt törlését jelenti.

Miért csak hitt törlés? A facebook, ugyanis megszerzi a felhasználó böngészőjére eresztett kód segítségével a már begépelt karaktereket és elraktározza. Ezeknek a begépelések metaadatainak tanulmányozásából kiderítették például: több férfi hajlamos önkontrollra posztjainak publikálásakor, mint nő. Sokan a küldés pillanata előtt meggondolják magukat és kitörlik egy az adott esemény felhívásáról szóló posztjukat, mert "attól tartanak, ezzel csak spammelnék barátaikat". Tehát nem akarnak a mellőzöttek táborába kerülni azáltal, hogy egy adott ismerősük letiltja bejegyzéseik láthatóságát a kezdőlapról.


3.9 millió felhasználó el nem küldött bejegyzése alapján készítették tanulmányukat, ehhez a mennyiséghez elég volt 17 nap. A tanulmányból az is kiderül, hogy a kommenteket általában kevésbé hajlamosak a felhasználók öncenzurázni, mint az állapot frissítéseket, posztokat és a csoportos üzeneteket. Az időssebbek körében a posztok cenzúrázása kevésbé fordul elő, inkább a kommenteket fésülik újra. Hasonló adatokra bukkanhatnak, ha elolvassák a tanulmányt.

A tanulmány a "Computing a Measure of Self-Censorship" részlegében "hozzávetőlegesen" 5 millió felhasználót említ, mint random kiválasztás után vizsgált öncenzúrázott bejegyzést. (Előtte és utána a 3,9 millót használja). A tanulmányban az Észak-Amerikai Egyesült Államokban és a Nagy Brittaniában  angolul történt begépeléseket vizsgálták 2012 Július 6. és 22. között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése