keresés

2013. december 2., hétfő

Nokia és Microsoft

Szeptember elején robbant a hír, miszerint a Microsoft felvásárolja a Nokia mobilrészlegét. Eltartott egészen december elejéig a folyamat, melynek végén a Nokia részvényesei végül beleegyeztek az üzlet létrejöttébe, így már nincs akadály a Microsoft előtt. De hogyan is jutottunk el idáig?

A Nokia régen és most

Érdemes felvázolni a Nokia múltját, így jobban megérthetjük a jelenét. A történet 1865-ben kezdődik, amikor Fredrik Idestam cellulózfeldolgozó üzemet nyitott Tampere mellett és papírgyártásba fogott. Ezután 1902-től a villamosenergia-termelés is a tevékenységi körüket bővítette, majd a Suomen Gumitehdas Oy ("Finn Kaucsuk Művek") és a Suomen Kaapelitehdas ("Finn Kábel Művek") révén a gumi- és kábelpiacra is betört a finn cég. Ezután egyenes út vezetett a kábel és elektronikai részleg kialakításához. Az első világháború nagyon megviselte ezt a céget is, a csőd szélére sodródtak, de a szovjet megrendelések életben tartották. A cég 1922 óta egy kézben van, 1967 óta Nokia Corporation néven, és 1990 óta koncentrál kifejezetten a telekommunikációra.
1990-től a finn cég gyönyörű pályát futott be, lehetetlenség volt hordozható készülékekről beszélni a Nokia említése nélkül. Ám 2007-ben elindult egyfajta változás. Elkezdett beindulni az okostelefonok piaca, ellehetetlenítve a régebbi cégeket. A Nokia ekkor hibát követett el, nem vette komolyan az új fellendülő ágazatot, nem reagált elég gyorsan. Lehet, hogy ezzel végzetes hibát követett el.

Az egyesülés előzményei

Meglehetősen sok értesülés szól arról, hogy a Nokiának is és a Microsoftnak is más tervei voltak a jövőre. A két cég együttműködése 2010-ben kezdődött, amikor a két cég a Windows Phone-ok népszerűsítése céljából szerződött. A munka során viszont csak a legfontosabb információkat osztották megy egymással, így fordulhatott elő az, hogy egy-két titok miatt néhány terméket az utolsó pillanatban kellett változtatni, ezért nem voltak olyan hatékonyak a piacra dobásuk pillanatában.
Leginkább ezeknek az elhallgatásoknak a kiküszöbölésére jött létre az egyezség a két cég között, viszont biztosan akadnak további köztudott és kevésbé ismert indokok is mindkét fél részéről.

A megállapodás tartalma

A legfontosabb az, hogy a Microsoft megkapja a Nokia mobil- és okoskészülék-üzletágat, 10 évig veszi bérbe a szabadalmakat (1,65 milliárd dollárért), 4 évig pedig licencdíjat fizet a Nokia térképszolgáltatójának stratégiai partnereként. A Lumia és Asha nevet is jogosan fogja használni az amerikai cég, viszont a Nokia, mint brand a finnek kezében marad ezután is. 2015. december 31. után pedig ezen a néven is kiadhat telefonokat. A Microsoft megkapta a hagyományos készülékek szegmensét is, annak ellenére, hogy ezen a piacon annyira nem járatos.

A megállapodás érvei és ellenérvei

A Windows Phone eleve gyengén szerepelt. Szükségszerű volt az együtt működés vége? Az Android lendülete megállíthatatlan, nem lehet felülmúlni. Ezért lehet, hogy nem kellett volna megújítani az együttműködést. Ezzel azonban ellentmond az, hogy 2011-ben, az első Lumiák érkezésekor a fogadtatás nagyon jó volt, és a szakértők azt gondolták, hogy a Microsoft hamarosan elfoglalja a helyét az okostelefon-piacon.
Hiba volt a Nokia részéről a Windows Phone-t választani? Lehetséges, hogy igen, hiszen ha a Nokia jobban figyeli az amerikai piac alakulását, akkor biztosan nem marad meg a Windows platform mellett. Ám 2010-ben, amikor a -nokiának erről döntenie kellett még nem volt ennyire egyértelmű az Android hódítása.
Ha mégis az Android mellett dönt a Nokia, az megmenthette volna? Igen, hiszen a Nokia tapasztalatát az Androiddal ötvözve könnyen a Samsung riválisává válhattak volna. Viszont az is előfordulhat, hogy ennél a frigynél a Nokia besorolódott volna a többi hardvergyártó közé, elveszítve egyedi megkülönböztető jegyeit, és biztosan silányabb minőségben jelent volna meg.
Jobb lesz a mobilgyártó részlegnek a Microsoftnál? Igen, hiszen így teljesen egy fedél alá kerül a Windows Phone gyártása (hardver és szoftver tekintetében is), így sokkal nagyobb lesz az érdekegyeztetés lehetősége. Ám ennyi idő után rettenetesen nehéz (vagy inkább lehetetlen) felvenni a versenyt az okostelefon-piacon.
Volt más lehetőség? Igen, hiszen mindkét cég készült arra, hogy 2014-ben nem újítják meg a szerződésüket, a Nokia az Androidos Lumiák, a Microsoft pedig a Surface Phone irányába ment volna el. Viszont a Lumiák nélkül a Windows Phone egy színtiszta bukás lenne, a Nokiáé volt az eladások 80%-a, így a Microsoftnak nem volt más út.

Tabletpiac és wearable készülékek

A Microsoft a tabletpiacon a Surface családdal van jelen. Mivel az Apple-nek nem tud a szoftverek ingyenessé tételével válaszolni (bár ez a Windows 8.1-nél megtörtént), ezért a tabletek árát próbálják minimalizálni. Azért is történik ez, mert alacsony az érdeklődés, és szeretnének megszabadulni a raktáron lévő példányoktól.
A Microsoft próbálja felvenni a versenyt a wearable piacon is, és lehet, hogy itt még idejében felveszik a fonalat. Állítólag már dolgoznak a Google Glasshoz hasonló szemüvegeken, és az okosórákon. Az áraknak mindenképp jót fog tenni, ha a Google nem lesz monopol helyzetben, így kialakulhat majd a verseny a vásárlók kegyeiért.

Források




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése