keresés

2013. december 16., hétfő

Üzenet az írni-olvasni tudóknak

Hogyan öli meg a kreatív lelket a közösségi média címmel írt J. T. Ellison, a New York Times bestselleres szerzője. Szóról-szóra fordítanám le legszívesebben az írónő szavait, de mivel ezt nem tehetem, igyekszem összefoglalni. Ez a cikk leginkább azoknak szól, akik maguk is írók: akiknek kenyerük az írás. És talán magának az írónőnek. Ellison maga is elismeri, hogy marha jó új embereket megismerni, régi barátokat megtalálni, megvitatni, "mennyit emelkedett Kínában a tea ára"... De mégis. Minden perc, amit a Facebookon vagy a Twitteren tölt az ember, egy percet elvesz az írástól és az olvasástól. 

Olvasott egy cikket. Egy cikket, amiben egy író a Twitter-függőségéről vall. Az online világa fontosabbá vált, mint a valós. Valahol meg lehet érteni, hisz a karrierje is függ internetes szereplésétől. Azonban, ha már problémának fogható fel a túl sok virtuális légkörben eltöltött idő, az írónő szerint érdemes feltenni néhány kérdést. Például azt, hogy "az internetezés veszélyezteti az írásra fordítható időmet? Kevesebbet olvasok emiatt? Minek csinálom? Azért ismerkedek ismeretlenekkel, mert otthon nem kapok megfelelő támogatást? Magányos vagyok? Kirekesztett? Frusztrált?" 
Az íróknak a munkájuk az írás, nem a státusz frissítés és karakterekbe sűrített hír szerkesztése, ami megdöbbenti a világot. Természetesen van pozitív oldala is a közösségi hálókon való jelenlétnek: más szerzőkkel való kontaktus, rajongói támogatás, akár inspirációt is lehet szerezni. Csak el kell dönteni, hogy megéri-e.
Az írónő esete tanulságos. Böjti fogadalmat tett. Hat héten keresztül csak keddenként és péntekenként ment fel a Facebookra - az első két hét maga a pokol volt. Aztán kezdett javulni a helyzet, 60.000 szót írt ezalatt az idő alatt! Kiderült, hogy a munkájától vette el az időt. Bekorlátolta a Facebook-használatát. Az írás mellett még valami... 
"Minden perc, amikor online diskurálsz egy újabb perc, amikor nem olvasol." Mi fontosabb, egy tartalmas, jó, segítséget nyújtó könyv elolvasása, vagy elmélyülni abban, mások mit gondolnak a műről.
Ne gondoljuk azt, hogy ezt a kérdést ne lehetne más kontextusban elsütni, az élet akármely területén...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése