keresés

2013. december 2., hétfő

Valóra vált sci-fi

Amikor múlt héten a CBS tévécsatorna arról áradozott, hogy Charlie Rose vasárnap esti riportműsorában a 60 Minutesben (ami az egyik legnépszerűbb és legértelmesebb beszélgetős műsor az Egyesült Államok televíziózásában) az Amazon vezérigazgatója, Jeff Bezos lesz a vendég, és már az előzetes is csak arról szólt, hogy valami fantasztikus újdonsággal fog előrukkolni, valószínűleg sok mindenre gondolt az egyszerű halandó, de erre szinte biztos, hogy nem.

Még nem az idén, és nem is jövőre, de néhány éven belül valósággá válhat az Amazon Prime Air nevű házhoz szállítási módszer, amely megközelítőleg fél órával a megrendelést követően már ki is kézbesíti a csomagot, feltéve, hogy az nem nehezebb két-három kilónál. Hogy mindezt hogyan? Légi úton. Az Amazon több raktára már teljesen gépesítve van, de az emberi kiszedőket alkalmazó telepek is rendkívüli hatékonysággal és sebességgel dolgoznak. A tudományos fantasztikum pedig ott veszi kezdetét, hogy a csomag felkerült a futószalagra. Az octocopter becenevű kis robot-helikopter felkapja a dobozt, és a megadott GPS koordinátákra repül, leteszi a csomagot, majd sietősen hazaszáll. Valahogy így:

 

Az egyelőre még próbaüzemű megoldás tekintetében Jeff Bezos rendkívül optimista: szerinte a szükséges törvényi szabályozások, amelyek lehetővé teszik a pilóta nélküli robotok szabad röpködését, 2015-re megszülethetnek. Ennél nem vehet sokkal több időt annak a megoldása sem, hogy mondjuk ne ejtse valakinek a fejére, vagy mondjuk egy tó közepébe a mit sem sejtő octocopter a csomagot. Egy ilyen kis gépezet mintegy tíz mérföldet tud repülni, ez a raktárhálózati ellátottságát tekintetbe véve az USA csaknem valamennyi nagyobb városát lefedi. A szolgáltatás élesben öt éven belül indulhat.

Az egész terv végtelenül bájos, hihetetlenül lenyűgöző, és az octocopter - bocsáttassék meg a kifejezés - egyszerűen cuki. Nagyon könnyen el tudom képzelni, hogy valaki rendel valamit az Amazonon, aztán kiül a teraszlépcsőre, és nézi, hogy mikor jön a repülő…

Teljes hír a CNET News oldalán, ahol egy hosszabb részt is meg lehet nézni a műsorból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése