keresés

2013. december 2., hétfő

Időutazás a Nokiával

Érdekes cikket találtam az idei év elejéről. Ebben arról van szó, hogy hogyan érintené a finneket a Nokia halála. Visszatekintve izgalmas ezt olvasni, ezért néhány érdekes információt kiemeltem.

2007 előtt:

  • 1998 és 2007 között a Nokia hozta Finnország éves gazdasági növekedésének negyedét.
  • Az ország kutatásra és fejlesztésre költött pénzének 30%-át a cég állta.
  • A Nokia adta az ország exportjának ötödét.
  • Az iparűzési adó 23%-át a Nokia fizette.
http://goo.gl/1rhHPx
Azonban 2007 óta sokat változott a Nokia:
  • A Nokia nyeresége több, mint 70%-kal csökkent.
  • 2012 nyarán bejelentették, hogy elbúcsúznak a dolgozók 10%-ától.
Ez a visszaesés egyre súlyosabb lett az évek során, és a finn vezetésnek el kellett gondolkozni a kölcsön gondolatát, hiszen nőtt a munkanélküliség, csökkent a GDP, viszont a lakosság a leggyorsabban öregedő Európában. Az életszínvonal fenntartásáért nagy áldozatokat kellett volna hozni.
Ráadásul kezdetben Finnorzság nemigen kedvezett az induló cégeknek, így a Twitterhez hasonló Jaiku-t is 2007-ben felvásárolta a Google, sőt Linus Torvalds, a Linux szülőatyja is elhagyta szülőföldjét 1997-ben.

Viszont ma már más a kisvállalkozások helyzete, és könnyen lehet, hogy ehhez a Nokia hanyatlása is erősen hozzájárult. Adókedvezmények, oktatás, támogató programok. Odáig elmentek a kis cégek támogatásával, hogy az idei Slush konferencián Jyrkki Katainen finn miniszterelnök férfi létére sokszínű körömlakkot viselt az Ovelin új játékának népszerűsítése kedvéért.

Már most is megfigyelhetjük a sikereket, nyilván az Angry Birds nevű játék mindenkinek ismerős, amit a finn Rovio egyre tovább fejleszt (kiegészítők, plüssök, vidámpark, üdítőital stb.). További reménységek a Supercell játékai, a Hay Day, Clash of Clans.

Látható, hogy az iparág fellendülőben van a finneknél, így könnyen lehet, hogy a Nokiától búcsúzó dolgozók jó helyen tudják majd kamatoztatni nemzetközi tapasztalataikat, és ehhez a kormány is segítséget nyújt nekik. Sőt, a Huawei is érdeklődik finnországi központ iránt.

Úgy tűnik, hogy északi rokonaink egyre inkább arra törekednek, hogy ne egy nagy gigacégen álljon az ország, hanem sok közepesen jelentős vállalkozáson, és így újra élre törhetnek az iparban. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése