keresés

2021. március 24., szerda

24 óra digitális detox

 

Napjainkban nehezen tudunk elszakadni a digitális, okos eszközeinktől. Sokan "meztelennek" érzik magukat a telefonjuk nélkül. A Reviews.org nevű oldal 24 óra digitális detox kihívást hirdetett, melynek győztesét megajándékozza egy nagyobb pénzösszeggel, pontosabban 2400 dollárral. Vajon tényleg "csak" ennyit ér egy teljes nap elektronikus eszközeink nélkül?

Digitális detox

Kicsi pontosítsuk a digitális detox fogalmát. Az oxford lexikon szerint "olyan időtartam, amely alatt egy személy tartózkodik az elektronikus eszközök használatától".  Ez így nem is hangzik olyan nehéznek, de ha jobban belegondolunk, annyira mégse könnyű lerakni órákra, napokra minden napi segítségeinket. Jelenlegi helyzetben, amikor szinte minden diák online oktatásban van, sokat otthonról dolgoznak, mind online, szinte lehetetlennek tűnik az, hogy 24 órát elektronikus eszköz nélkül töltsünk el. Több tanulmány is bizonyította, hogy szükség van az offline időre, szükséges a kikapcsolás a mentális és lelki egészség érdekében. 

24 órás kihívás 

A Reviews.org nevű oldal, ami termékek és otthoni szolgáltatások tesztelésével foglalkozik, egy 24 órás digitális detox kihívást hirdetett. A pályázók nem csak a telefonjukat kell megvonják maguktól, hanem minden digitális, képernyővel rendelkező eszközüket, azaz az okosórától a televízióig mindent.  Az ideális jelentkező az, aki nem tud, vagy azt hiszi, hogy nem tud a digitális eszközei nélkül élni, de kipróbálná, hogy az milyen is lehet. 

A kihívásra jelentkezők kapnak egy széfet, amiben elhelyezhetik minden eszközüket. Az adott 24 óra alatt nem törhetik fel azt, és visszajelzést kell adjanak arról, hogy miként élték meg az egy napos digitális detoxot. A sikeres pályázók a pénzdíjon túl kapnak még egy 200 dolláros Amazon-ajándékkártyát, amivel megvásárolhatják a saját képernyőmentes túlélő csomagjukat a következő digitális detoxukra. A csomagba a cég a következőket ajánlotta: írógép, papír, festéshez való felszerelés és hasonló eszközök, amikkel "helyettesíteni" lehet az elektronikus eszközök nyújtotta lehetőségeket.

(selfie lehetőség a digitális detox alatt)

A jelentkezőknek az Egyesült Államokban bejelentett lakcímmel kell rendelkeznie. Így sajnos ezen összegért mi, magyarországi lakosok, nem pályázhatunk, de bárki bármikor kipróbálhatja ezt, akár csak pár órára is. A kihívás nyertesei már meg is vannak, a következő linken megtekinthető az eredményhirdetés. 

Digitális appok a géphasználat csökkentéséért

Napjainkban több olyan applikáció van a piacon, ami segít az okoseszközök használatának csökkentésében. A telefonokra is lehet letölteni olyan alkalmazásokat, amik egy bizonyos ideig lezárják a telefont, így az illető, mondjuk egy egyetemista, figyelhet csak a tanulásra. Ilyen például a Forest app, hasonló a Sleep Town, ami a kütyü mentes alvást segíti elő. 

Felgyorsult világunk nem engedi, hogy igazán pihenjünk, de ha lehetőségünk van, tegyük félre a kütyüket, és vegyünk egy igazán mély levegőt. 


Források

2400 dollárt kínál egy cég 24 óra digitális detoxért

Reviews.org

Reviews.org YouTube csatornája


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése