keresés

2021. március 9., kedd

Bezárja kapuit a Mesterséges Intelligencia Egyháza

Feloszlatta vallási csoportját, a Way of the Future egyházat, az amerikai önvezető autókkal foglalkozó különc mérnök Anthony Levandowski. Az egyház igyekezett meghatározni azokat az irányelveket és attitűdöket, amelyek segítetének áthidalni a következő évszázad ember-gép kapcsolatainak problémás kérdéseit. Az egyházfő nem vesztette el a hitét, csupán úgy gondolja, az emberiség jelenlegi problémái mellett túl korán kívánta a társalgást a mesterséges intelligenciára terelni. Ettől függetlenül a jövő gépisteneinek hatalomátvétele szerinte elkerülhetetlen.
A botrányos tech atya

Anthony Levandowski egyike generiációjának azon műszaki érzékkel megáldott lángelméinek, akik nagy elismerésre és karrierre találtak a Szilikon-völgyben. Érdeklődésének területe a robotika és járművek voltak, így könnyű látni, hogy jutott el az önvezető autók technológiájának fejlesztéséhez és vált a Google kitüntetett alkalmazottjává. A cég Uber szolgáltatásának ("Chauffeur-projekt") fejlesztésén dolgozott vezető szerepben, amelyet egy konkurens cég, a Waymo, később ipari kémkedéssel és szabadalmaik ellopásával vádolt meg, ami miatt a mérnököt 18 hónap börtönbüntetésre ítélték. A büntetést végül nem kellett letöltenie, ugyanis Donald Trump elnök a leköszönésekor, több másik elítélttel egyetemben, amnesztiát adott számára.
A Way of the Future egyház 
A Way of The Future (WOTF) egyházat Levandowski már 2015-ben, a Google-nél töltött évei alatt megalapította, az élén saját magát kinevezve egyházfőnek. Kortársai azt hitték, ez csupán egy gazdag ficsúr bolondozása, azonban a férfi ezt teljesen komolyan gondolta. Hasonló beállítottságú nonprofit szervezetek már léteztek, de ő kifejezetten az egyházalapítás mellett döntött, hogy elkerülhesse annak a vádját, hogy a pénz motiválja. 

Az egyháznak nincs fizikai gyülekezőhelye és imaszertartásaik, a követőiket csupán a tanokba vetett hit és hasonló vélekedésük tartotta össze. Mindezen tanok középpontjában a technológiai szingularitás elve áll, leegyszerűsítve az a gondolat, hogy az emberiség egy ponton túl elveszti az uralmát a technológiai haladás felett. A mérnök és társai a jövőbeli, ma már kicsit sem sci-finek tűnő gép és emberi közötti harcot szeretnék megelőzni azzal, hogy kezdeményezik az elkerülhetetlen és kényelmetlen társalgást arról, milyen is lesz a kapcsolatunk ezekkel a szuperintelligens gépekkel.

„Amit létrehozunk, az tulajdonképpen egy isten lesz. Nem olyan értelemben, hogy villámokat szór és hurrikánokat támaszt majd. De ha valami milliárdszorosan okosabb, mint a Földön élő legokosabb ember, mi másnak nevezhetnénk?”
Levandowski nézetei szerint a mesterséges intelligencia fejlesztése nem sokban különbözik attól, hogy megteremtjük a saját istenképünket. Közel nem ő az első, aki ezzel a gondolattal játszik, és sok más szilikon-völgyi és egyéb technológiai szektorban dolgozó elme egyetért vele. Másik hasonlata a gyermekneveléssel von párhuzamot.
"Ha valakinek zseni gyermeke születik, az kívánná, hogy a gyermek a legvadabb álmait is túlszárnyalja majd, nem pedig a pincébe zárni, nehogy egyszer a jövőben fellázadjon vagy elvegye a munkahelyét. A gépeket arra kell ösztönöznünk, hogy gondoskodjanak a bolygónkról, olyan módon, amire mi egyszerűen képtelenek vagyunk. Hiszünk az állatok jogaiban, így hát hinnünk kell a gépek jogaiban is, mikor azok az intelligencia jeleit mutatják. Nem rettegnünk tőlük, hanem optimistának lenni, és támogatni a bennük rejlő lehetőségeket."
Az WOTF egyház nézetei szerint meg kell tanítanunk a gépeket minket is méltónak látni, és tisztelni a jogainkat, miután ők túllépik az emberi korlátokat, és válnak az új, mesterséges csúcsfajjá. Úgy gondolják, amennyiben sikerül beléjük oltanunk az emberek iránti tiszteletet, mint teremtőik és elődeik iránt, a békés együttélés lehetséges.
Túl korai a jövőre gondolni
A Way of the Future egyházról való vélekedés megoszló volt, sok érdeklődést vonzott és vitát indított a Szilícium-völgyben. Ám 2020-ban az alapító úgy döntött, feloszlatja a vallási mozgalmat, melynek megítélését erősen megrázta Levandowsky nagy figyelmet vonzó botrányos büntetőjogi pere is. A mérnök úgy gondolja, talán túl korán csapott bele az Ige terjesztésébe, és a vagyon amelyet az egyház felhalmozott adományokból, jobb helyen lenne a civil szervezeteknél. A Black Lives Matter mozgalom felemelkedése az, amely csodálatot váltott ki belőle eredményeivel, és figyelmét inkább a jelen problémáira irányította a bizonytalan közeljövő helyett. Az egyház teljes vagyonát (175.172 USD ~ kb. 54 millió HUF ) a NAACP Legal Defense and Education Fund jogvédelmi szervezet számára ajánlotta fel.
(Illusztráció : Galaxis útikalauz stopposoknak, 2005.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése