keresés

2021. március 16., kedd

Unod már az egész napos Zoom hívásokat?

A koronavírus miatt az emberek többsége gép elé kényszerült, akár a munkája miatt, akár a távoktatás miatt. 

2020 márciusa óta majdnem minden konferenciát, "találkozót", születésnapot,iszogatást a haverokkal különböző videó hívásos platformokon folytatunk le, a személyes találkozások elkerülése végett, így érthető, ha nap végére elfáradunk, mivel az embereknek nem egészséges és nincsenek is hozzászokva az egésznapos üléshez, monitornézéshez.

Zoom-fáradtság

2021 februárjában a Stanford Egyetem kutatói a Technology, Mind and Behavior nevű szaklapban kutatást közöltek, ez az első tanulmány, ami pszichológiai oldalról foglalkozik a Zoom-fáradtság jelenséggel, és bebizonyosodott, hogy valós problémáról van szó.

A szakértők szerint a home-officeban töltött idő, (ahol munka közben napi több videó hívás van) akár még jobban lefáraszthatja a dolgozókat, mintha bent tartózkodnának az irodában. Ennek fő oka a hosszú videó konferenciák és az intenzív szemkontaktus fenntartása. A videó hívás alatt a testbeszéd 85 százaléka elvész, emiatt több energiát kell belefektetni egy beszélgetésbe.

A Zoom-fáradtság ellen azt ajánlják a kutatók, hogy amikor csak van rá lehetőségünk, sétálgassunk (még ha az a kis táv a konyha és dolgozószoba között is van), relaxáljunk, kapcsoljuk ki a kamerát, hiszen sokszor felesleges, és ezzel is pihentessük a szemeinket, és még esetleg a dolgozósarkot átalakítani is jó tipp lehet.

Menekülés egy hívásból

Biztos sok emberrel volt már úgy, hogy már nagyon menekült volna egy hívásból, de azért mégis csak pofátlanság lenne kilépni csak úgy, az sok kellemetlenséget vonhat maga után. 

Erre fejlesztettek ki egy trükkös eszközt, amivel mindenképp le tudunk lépni egy hívásból. Egy ingyen használható weboldallal előre felvett, hamis hang effekteket tudunk bejátszani a hívásba, mint például kutyaugatás, csengetés, gyerek sírás, építési munkálatokkal járó hangzavar vagy még tudunk gyenge internetre utaló szakadozó hang effektet is használni. Az eszközt Sam Lavigne fejlesztette, használatához mindössze csak a VB-cable szoftvert kell letölteni. Kipróbálás előtt azonban nem árt tesztelni egy baráttal, nehogy az effekt nagyon kamunak tűnjön.


Forrás:

Hang effektek

Zoom-fáradtság

Kép:Zoom hívás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése