keresés

2021. március 2., kedd

Az internet környezetszennyező hatása

 " Egyre növekszik az ellentmondás a klímaváltozás elleni cselekvést sürgető társadalmi elvárások, a
fejlődés valódi üteme, valamint az energiaszükséglet és a szén-dioxid-kibocsátás az elmúlt években  történt leggyorsabb növekedése között" - Bob udley. Hiába a korlátozások napjainkban, az emberek akkor is fogyasztanak áramot ha otthonról dolgoznak, sőt az emberek többsége, többet használja a laptopját illetve telefonját amellyel a globális szén-dioxid kibocsátás nem csökken. 

2020-ban a globális szén-dioxid kibocsátás számottevően csökkent, de ennek ellenére a járvány alatt az otthoni kikapcsolódás például a Netflix, illetve az otthoni munkavégzés jelentősen nőtt, így az internetes adatok továbbítása és tárolása még mindig környezetromboló hatással jár világszerte a kutatók új tanulmánya szerint. 

Nem is gondolnánk, hogy apró dolgokkal milyen sokat tehetünk a szennyezés visszaszorítása érdekében. " Csak egy óra videókonferencia vagy -közvetítés például 150-1000 gramm szén-dioxidot bocsát ki (...) és 2-12 liter vizet igényel." A tanulmány szerint, ha webhívás közben nem kapcsoljuk be azzal akár 96 százalékkal csökken a szén-dioxid kibocsátás. Illetve ha este egy kis kikapcsolódásra vágyunk és szívesen néznénk filmet az interneten, a nagy felbontást nem használva akár 86 százalékos csökkenést érhetünk el, becslések szerint. Több országban is megnőtt az internetes forgalom a járvány óta (legalább húsz százalékkal). Ha ez az állapot sokáig fenn áll az internethasználat már önmagában 71600 négyzetkilométernyi erdőt igényel a tanulmány szerint. 

Mennyire káros az internet?

Mivel az internet használatához elengedhetetlen az elektromosság, így jelentős energiákat használunk el használata közben. Egy cikk szerint Globálisan az internet több elektromos energiát használ évente, mint az Egyesült Királyság. Az Internet Health Reportban egy 2018-as fejezete arról számol be, hogy "ha a web egy ország volna, akkor a világ negyedik legnagyobb szén-dioxid kibocsátója lenne az Egyesült Államok, Kína és India után." Az internet által használt elektromosság a világ teljes szén-dioxid kibocsátásának 2 százalékáért felelős. Ez a mennyiség megegyezik azzal, amit a légiközlekedési iparág bocsájt ki. Sajnos az interneten megjelenő számos álhírek nemcsak a politikai életben okoznak zavart, hanem a klímaváltozás terén is tévhitbe sodornak sok embert. 

Tervek 2021-re

Az ENSZ készített egy tanulmányt, amelyben kiderült, hogy 2021 egy sorsfordító év lehet. Tervek szerint a világgazdaság teljes átalakítása, zöld munkahelyek, megújuló energiaforrások és fenntartható rendszerek elkerülhetetlenül szükségessé váltak. "egyelőre most még meg tudjuk teremteni a feltételeket a következő évtizedek távlatában, a szén-dioxid kibocsátás radikális csökkentésével még másfél celsius fokon belül tartható a globális felmelegedés, de még ebben az évben megfelelő keretet alkotni a biológiai sokszínűség megőrzéséhez." Illetve az Xprize egy négy éven át tartó versenyt hirdetett, nagy összegű jutalomért, a cél a szén-dioxid kivonása hosszútávon a levegőből, illetve az óceánokból. A világ bármely tájáról, bárki jelentkezhet a versenyre. A projekt legfőbb célja, hogy naponta több tonna szén-dioxidot tudjanak kivonni majd a levegőből. 

De sokmás egyéb megoldás is létezik, amelyben az internet segítségünkre lehet. Sok ötletet és környezettudatossággal kapcsolatos híreket is találunk. Ezeket figyelemmel kell követnünk és nekünk is tenni bolygónk egészségéért!

Érdekes cikkek:

Változtassunk!; Légszennyezettség Magyarországon

Források:

Az ENSZ jóslata és tervei 

Xprize verseny

Miért kapcsold ki a kamerát?

Mennyire szennyező az internet és a web?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése