keresés

2021. március 28., vasárnap

Az információ és az ő ellenségei, avagy ki nevet a végén (mert valaki biztosan…)


Forrás: Alfahír
A politika és az információ és ezzel összefüggésben az informatika, illetve az informatikával valamilyen módon összekapcsolódó vállalatok viszonya régóta nem felhőtlen. Ma már az is nyilvánvaló, hogy a megjelenő tartalmakért valakinek felelősséget kell vállalnia és az is biztos, hogy nem lehet profitorientált cégek kezébe adni a döntést, mi jelenik meg platformjaikon és mi nem.

A Section 230

Forrás: YouTube
Az Egyesült Államokban a közelmúltban nagy figyelem terelődött a Kommunikációs Tisztességről szóló törvényre, illetve annak 230. paragrafusára. Az említett paragrafus szerint az internetes cégek nem felelnek azokért a tartalmakért (néhány kivétellel), melyeket a felhasználók tesznek közzé platformjaikon, ha bizonyítani tudják, hogy mindent megtettek ezen tartalmak eltávolításáért, amennyiben ezek például erőszakos, szélsőséges vagy titkosított, illetve tévinformációkat terjesztenek. Ezzel a kitétellel a törvény lehetőséget ad, hogy a tech-cégek maguk döntsék el, mi jelenhet meg platformjukon és mi nem. 

A választások sem úszták meg

Különösen fontos lett az említett jogszabály a tavalyi amerikai elnökválasztás során, amikor is – kívülről nézve – egyes közösségi platformok az egyik jelölt esélyeit igyekeztek növelni a törvény által biztosított lehetőségeik segítségével.
A Twitter letiltotta azt a lehetőséget a felhasználói számára, hogy megosszanak egy posztot. A posztban a New York Post tett közzé Joe Biden demokrata elnökjelölt állítólagos ukrán botrányára vonatkozóan titkos információkat. Ráadásul a Facebook is hasonló lépéseket tett a cikkel kapcsolatban.

 A Twitter azóta elnézést kért a blokkolásért és a rendszer automatikus folyamataira hivatkozott, melyek a hír titkos információtartalma miatt alkalmazták a szankciókat.

Internetsemlegesség

Forrás: index.hu
Március elején derült ki, hogy a netsemlegesség atyjaként ismert Tim Wu is csatlakozott a Biden-kormányhoz. Wu a nyitott, ingyenes, cenzúra-mentes internet híve, melyet sem a kormányok, sem a közösségi és hírportálokat működtető cégek nem irányíthatnak. Régóta tudjuk, hogy Wu véleménye szerint a nagy technológiai vállalatok túl nagyra nőttek, nincs már versenytársuk, így azok feldarabolását látná célszerűnek. Szerinte ez a felállás már gátolja az innovációt és ezt teszi felelőssé a politikai helyzetért és az alacsony bérekért is.  

A felelősség kérdése

Joe Biden kiemelt technológiai tanácsadója Bruce Reed is egyetért abban, hogy itt az ideje, hogy a közösségi média óriáscégei felelősségre vonhatóak legyenek a platformjaikon feltűnő hírekért, információkért. Reed már hosszú ideje sürgeti a reformokat ezen a területen. Véleménye szerint hosszú távon csak úgy lehet a tartalmakat kontrollálni, ha az egész üzleti modellt moderálják.

Így ma már a Biden-kormány is elkötelezett híve a változtatásoknak a törvénycikkel kapcsolatban. Cél az, hogy a techszektorban tevékenykedő cégek jobban felelősségre vonhatóak legyenek a cyberkövetés, célzott zaklatás, diszkrimináció kapcsán. Reményeik szerint a kérdésben a republikánusok és a demokraták azonos véleményen lesznek, így a törvénymódosítás nem ütközik majd akadályokba.

A jelenlegi kormány azonban nem csak ez irányban, de jóval szélesebb körben is felülvizsgálja a technológiai szektorral kapcsolatos irányelveit. 

Bizonyos források szerint az amerikai törvényhozók 10 vagy akár több - a big-tech vállalatok szabályozására vonatkozó - törvény életbe léptetésén dolgoznak. 

IT Café Nagyon fontos internettörvény átdolgozására készülhet a Biden-kormány

BitcoinBázis Donald Trump ismét páros lábbal szállt bele a nagy techcégekbe

IT Café A big tech-ellenes Tim Wu is csatlakozott a Biden-kormányhoz

IT Café A következő amerikai kormány (is) szigorítana a közösségi média keretein

REUTERS U.S. House antitrust chairman plans multiple bills to go after Big Tech




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése