keresés

2021. március 9., kedd

A Disney szerint Szörnyella de Frász anarchista

Az anarchizmus, mint politikai ideológia, a hétköznapi ember számára gyakran értelmetlen erőszakoskodást, káoszt, és a civilizált világ teljes lerombolását jelenti. A valóságban az anarchisták ezektől egészen távol állnak, azonban a mainstream médiában előszeretettel használják az "anarchista" jelzőt a gonosz jellemzésére. Éppen ezt teszi a Disney is az új Szörnyella de Frász eredettörténetét feldolgozó filmjében.

Kik az anarchisták?

Az anarchizmus egy anti-kapitalista politikai ideológia, lényegében a marxizmus egy szabadabb változata, a baldoldali irányzatoknál a legnagyobb különbség talán a felsőbb vezetés kapcsán mutatkozik meg. Míg a marxista-leninisták szerint egy sikeres forradalomhoz és egy sikeres állam működéséhez elengedhetetlen a párt és az ország vezetője, addig az anarchisták elítélik az államot, mert az állam rendszerint erőszakosan beavatkozik az emberek életébe. Az anarchizmus célja a szociális igazságtalanságok kiküszöbölése az egyenlő lehetőségek megteremtésével. Míg a marxista-leninista kommunisták olyan személyeket éltetnek, mint Sztálin vagy Kim Dzsongun, addig az anarchisták elítélik ezeket a személyeket, éppúgy, mint az összes többi bal- és jobboldali politikai vezetőt is.

Miért lenne Szörnyella anarchista?

A klasszikus 101 kiskutyából jól ismert főgonosz, Szörnyella de Frász 2021 májusában kapja meg a saját eredettörténetét feldolgozó filmet. A filmhez készült első előzetes, és az első filmplakátok 2021 február közepén jelentek meg, a filmben Emma Stone alakítja majd a fiatal Szörnyellát. A film plakátjain, illetve az előzetesben is erőteljes hangsúlyt kaptak az anarchista szimbólumok, a legelkerülhetetlenebbek a színek (a fekete és a piros az anarchista mozgalmak színei), illetve a már több, mint 50 éve szimbólummá vált bekarikázott A-betű.

Ki is Szörnyella és miért nem lehet anarchista?

Szörnyella egy gazdag, kapitalista divattervező, aki megszállottan vadássza a (kis)kutyákat a bundájuk miatt. A kutyákat értelemszerűen kivégzésük és feldolgozásuk után ruhaként viseli, illetve értékesíti. Gyakorlatilag tökéletesen megtestesíti azt az egyik "archetípust", amit az anarchisták elítélnek. Az anarchista mozgalmak egyik fontosabb részét képezik az állatok jogaiért történő küzdelem. Az anarchisták nem csupán a szőrméket, illetve a bundákat ítélik el, de a veganizmus népszerűsítése is óriási hangsúlyt kap a baloldalon (pl. az úgynevezett veganarchism, vagyis "veganarchizmus", mely az állatok teljes felszabadítását és a radikális veganizmust hirdeti).

Mire gondolhatott a Disney?

Egy, a divat kedvéért állatokat megnyúzó gazdag milliomos az anarchisták tökéletes ellentéte. Vajon akkor miért gondolta úgy a Disney, hogy jó ötlet Szörnyellát anarchistaként hirdetni? A szabadpiacot támogató amerikai liberális média, főként a Disney, már nem először mutat be kevésbé népszerű, félreértelmezett politikai irányzatokat gonoszként, a hamarosan startoló A Sólyom és a Tél Katonája című Marvel-Disney minisorozatban is egy "anarchista" főgonosszal szállnak szembe a képregényből jól ismert hősök. Az ok valójában lehet tudatosan tervezett propaganda (a Disney örömmel kollaborált a nácikkal is az 1930-as években), vagy csak egyszerűen arról van szó, hogy maguk a készítők sincsenek tisztában, hogy milyen jelképekkel is ruházzák fel, minek is állítják be karaktereiket.

Anarchisták a weben

Tekintettel az elvre, mely szerint az anarchisták nem kimondottan kedvelik a jelenleg a világ legtöbb részén uralkodó politika pártrendszert, és éppen emiatt nem is túl szívesen látott vendégek az internet népszerűbb, ismertebb pontjain, felmerülhet a kérdés, hogy akkor kik is az úgynevezett szóvivők, akik közvetítik a mainstream felé az anarchizmussal kapcsolatos híreket és hol is rejtőznek ők. A Facebookon, a Twitteren, Youtubeon és hasonló nevesebb social media platformokon elvétve bár, de találkozhatunk anarchisták által gyártott tartalommal, azonban ezek többségét idővel a cenzúra rendszerint ellehetetleníti. Az anarchista aktivisták többsége nagyon óvatosan kezeli ezeket az oldalakat (öncenzúra), azonban ez rendszerint az üzenetek csorbulásával is jár. Vannak azonban olyan területei, megoldásai az internetnek, ahol és amelyek segítségével a cenzúrától nem tartva folyhatnak például politikai, közéleti diskurációk és formálódhatnak anarchista akciók. A legtöbb "földalatti" platform az úgynevezett decentralizált internet segítségével működik, melynek lényege röviden annyi, hogy az oldal nem egy külső üzemeltető kezében van, hanem a felhasználókéban, ennek hála az internet bizonyos szegletei valóban demokratikussá válhatnak. Az anarchisták -és egyéb kevésbé népszerű baloldali formációk- egyik legnagyobb social media platformja a 2016-ban indult Mastodon, mely leginkább a Twitterhez és Tumblrhöz hasonló mikroblogoláson alapszik. Az oldalon a felhasználók külön közösségeket hozhatnak létre, így maguk dönthetik el a közösségükben követendő szabályokat, nem kell tartaniuk az állam beavatkozásától, és a közösségi finanszírozásnak hála pedig nem zavarják őket a reklámok, így értelemszerűen az oldal megszűnésének veszélye sem fenyegeti őket. A közismertebb oldalakat tekintve jelentősebb anarchista közösség leginkább a Redditen van jelen. A Reddit egyik tragikus körülmények között elhunyt alapítóját, Aaron Swartzot elmondása szerint a legendás amerikai nyelvész-filozófus, az anarchista Noam Chomsky insipirálta az aktivizmusa során, melynek egyik legpontosabb összefoglalása az úgynevezett Guerilla Open Access Manifesto megírásában mutatkozott meg.

 

Források, linkek:

Anarchists to Disney: Cruella de Vil Can’t Sit With Us

Walt the Quasi-Nazi: The Fascist History of Disney is Still Influencing American Life

Falcon & Winter Soldier Villains: Flag-Smasher & Ultimatum Explained

Szörnyella - IMDb 

Veganarchism

Disney's Cruella | Official Trailer

Full text of "Guerilla Open Access Manifesto" 

What is Mastodon? 

r/Anarchism

Who controls the Internet?

The Boy Who Could Change The World – and the Book that changed Aaron’s Life

Internet Activist, a Creator of RSS, Is Dead at 26, Apparently a Suicide

Mastodon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése