keresés

2021. március 16., kedd

Mi a FaceApp és miért ne használjuk?

 Már több mint 100 millióan töltötték le a FaceApp-ot Google Playen, és az iOS App Store-jában és listavezető az alkalmazás, amivel egy két kép erejéig például bárki 40 évvel idősebbnek tűnhet, megőszülhet vagy megkopaszodhat, vagy akár szebbé válhat. A szurperreális képmások persze viccesek, már itthon is sokan megosztják őket, a virális trend terjed óráról órára.


A közösségi média hírcsatornája már tele van régebbi, fiatalabb és nemek szerint megcserélt barátaival, nyudogjon meg, csak a FaceApp. Ez az évek óta népszerű ingyenes fotószerkesztő alkalmazás, amely egy gombnyomással teljesen megváltoztathatja a megjelenését. A FaceApp valósághű fényképeket készíthet magáról, barátainak és családtagjainak azzal, hogy növeli mosolyukat, vagy öregíti őket.

A legjobb az a tény, hogy ingyenes, bár egyes funkciók a fizetési fal mögött vannak lezárva, így előfordulhat, hogy a FaceApp használatával nem tehet meg mindent, amit külön szeretne fizetni.



Mit kezdhet a FaceApp a fotóinkkal, azon túl hogy megöregíti őket?

A FaceApp felhasználóinak, ahhoz hogy játszhassanak saját képmásukkal, engedélyezniük kell a gátlástalan alkalmazást. Ez azt is jeleneti, hogy a mostantól visszaéljen nevükkel és arcképükkel, sőt az összes, a telefonunkon tárolt fotóval -  felhasználja azokat bármikor, bármennyi ideig, bármire. Az app hozzáfér a Sirihez és a keresésekhez is, és a háttérben is frissül, tehát amikor épp nem használjuk, ő akkor kihasznál minket.

Aki elfogadja az app felhasználási feltételeit, az "örökös, visszavonhatatlan, jogdíjmentes, világszerte teljes mértékben fizetett, átruházható" jogot ad arra, hogy képmását:

reprodukálják, módosítsák, adaptálják, publikálják, lefordítsák, származékait felhasználják, terjesszék, felhasználói tartalmait és bármilyen nevét, felhasználónevét és felhasználói szokásait bármilyen már létező vagy majdan kifejlesztett médiaformátumban és csatornán felhasználják, anélkül, hogy a felhasználót azért kompenzálnák.

A felhasználói tartalom platformon való posztolásával vagy megosztásával a felhasználó elismeri, hogy a tartalom, és minden kapcsolódó információ (például név, lokáció és eredeti profilkép) a nyilvánosság számára láthatóvá válik.


Az alkalmazás körül nincs minden rendben.

A program egyrészt olyan funkcióhoz is hozzáférést kér, amikre igazából nincs szüksége.
Joshua Nozzi nevű app fejlesztő, aki Twitteren leírta:

Ahogy engedélyt adott az appnak a fotók elérésére, azt tapasztalta, hogy a képeket nagyon lassan tölti be, mintha nem is a mobil tárhelyéről szedné elő őket, hanem internetről töltené le mindet egyenként. Ahogy Nozzi bekapcsolta a repülős üzemmódot, ezzel minden adatkapcsolatot elvágva, a képek máris normál sebességgel pattantak fel.


Még aggasztóbb, hogy az alkalmazás nem csak a kiválasztott fotót tölti fel felhőbe, hanem az összes fotót, ami a készüléken található.

Az app felhasználási feltételei is eléggé tágan értelmezhetők, a leírás szerint olyan "fotókat és más tartalmakat gyűjt, amelyeket a FaceAppal megosztanak" a felhasználók. Nem egészen egyértelmű tehát, hogy az öregíteni kívánt fotót gyűjtik be, vagy az összeset.

Ez persze még semmit sem bizonyít, egyesek épp Nozzit vádolták meg azzal, hogy spekulációk alapján rémhíreket kelt. Viszont azzal együtt azért már elég gyanús az ügy, hogy a FaceApp első változatának indulásakor, 2017-ben elég sok bírálatot kapott azért, mert a hozzá kapcsolódó felhasználói szerződésben foglalt személyes adatkezelési szekciót sokan hiányosnak és hanyagnak tartották. Az Ausztrál Személyiség Jogi Alapítvány (Australian Privacy Foundation) elnöke, David Vale úgy foglalta össze az eddigieket, miszerint "jelenleg lehetetlen megállapítani, mi történik akkor, ha használod az alkalmazást, és ez az igazi probléma". Szerinte az app jóval több jogot kér a használat kezdetekor, mint amennyire a használatához szükség lenne.

Egy ügyvéd Elizabeth Potts Weinstein ügyvéd szerint a feltételek elfogadásával önként járulunk hozzá ahhoz, hogy a fotóinkat, nevünket, felhasználónevünket és különféle szokásinkról gyűjtött információkat akár üzleti célokra is felhasználhassák a fejlesztők.ű


Ez azt is magába foglalja, hogy a fotónkat egy hirdetési táblán láthatjuk viszont, vagy valamilyen internetes reklámban, és senki nem szeretné a félmesztelen képét adni mondjuk egy potencianövelő szerhez vagy társkeresőhöz.

A TechCrunch a gyanú azon részét vizsgálta, mi történik egy saját képpel, mikor használjuk rajta a FaceApp szűrőt. Eleve nem az app változtatja meg a képeket a mobilon, hanem feltölti őket egy cloud tárhelyre, és ott történik a fotók manipulálása, márpedig az eredeti képek akár szépen ott is maradhatnak, és innentől semmilyen kontrollunk nincs afölött, ki férhet hozzájuk és mire használhatja őket.

Források, linkek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése