keresés

2021. március 9., kedd

A Clubhouse app és az adatvédelem

 

A Clubhouse röviden: élő podcast, hosszú, különleges beszélgetések cenzúra nélkül, változatos témákról.
Ha meghívnak, különlegesnek érezheted magad, hiszen ide nem juthat be akárki. Ez mind jól hangzik, de ennek is vannak árnyoldalai. Miért kell hozzáférést biztosítani a névjegyzékhez, hogyan kezelik a többi adatot? Valóban nem visszahallgatható egyetlen beszélgetés sem? 


Mi is az a Clubhouse?
A Clubhouse app 2020 tavasza óta elérhető, egyelőre csak iOS rendszeren, az utóbbi hetekben lett igazán népszerű. Magyarországon még nem igazán ismerik, használják. 
Lényegében megvannak az alap közösségi médiás funkciói, mint a követés, kedvelés, viszont csak  élő beszélgetések zajlanak rajta. Ezek különböző témák szerint egy-egy szobában jönnek létre, ám csak meghívás útján lehetünk ezek részesei. 
Az időzítés nagyon jól jött az alkalmazásnak, hiszen a korlátozások miatt sokan ráérnek, bőven van idejük hosszú beszélgetéseket hallgatni, esetleg részt venni bennük. A sikerhez hozzájárul még, hogy a podcast az utóbbi években egyre népszerűbb műfaj, az alkalmazás pedig ehhez hasonló koncepción alapul. Jellemzően a gazdag üzletemberek rendelkeznek a legtöbb követővel, mint például Elon Musk.  

Adatvédelmi aggályok
Az alkalmazás használatának biztonsága több okból is megkérdőjelezhető. Az első probléma már rögtön a regisztrációkor jelentkezik, hiszen a mobil szám megadása után engedélyeznünk kell, hogy az alkalmazás hozzáférjen a névjegyeinkhez. Ezáltal olyan személyek adataihoz is hozzáfér az app, akik le sem töltötték azt. Továbbá a Clubhouse amerikai fejlesztésű, és nem felel meg az európai GDPR szabályainak, tehát több esetben jogsértő. Az alkalmazás minden beszélgetést rögzít, állításuk szerint csak büntetőjogi aggály felmerülése esetén használják fel ezeket, és idővel törlődnek. Elvileg a felhasználók által nem készülhet felvétel, de mint sok mást, ezt is ki lehet játszani, nincs rá garancia, hogy nem kerülnek nyilvánosságra legalább részletek.
A legnagyobb kérdés és probléma viszont az, hogy a fejlesztők egy kínai szofverfejlesztő csomagot használtak, ami egyesek szerint alkalmas arra, hogy a pekingi kormány hozzáférjen a beszélgetésekhez, illetve a felhasználókhoz. Ezt a feltételezést erősítheti, hogy Kínában mindössze 3 nap után betiltották, hiszen a kormány számára kényes témákról folytak beszélgetések. 

Miért népszerű? 
Egyrészt, mert cenzúramentes, az emberek (egyelőre) bármiről elmondhatják a véleményüket. Másrészt pedig mivel az emberek nagy része otthon tölti az idejét, jól esik spontán beszélgetésekbe elegyedni, mintha csak összefutottak volna valahol. Továbbá, mivel meghívó szükséges a beszélgetésekben való részvételhez, így különlegesnek érezhetik magukat, akiknek sikerül bejutniuk.

Források, linkek





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése