keresés

2021. március 9., kedd

Bitcoin láz a Wall Street-en

 

A nyomás egyre nagyobb a Wall Street bankjain, hogy elfogadják a Bitcoint, mint legitim fizetési eszközt, különösen miután a Tesla február 8-án nyilvánosságra hozta, hogy 1.5 milliárd dollár értékben vásárolt a kriptovalutából, ami hatalmas lavinát indított el a keresletben. A Tesla vásárlása nem egyedülálló, tavaly a szoftvergyártó vállalat, a Micro Strategy Inc, vásárolt 1 milliárd dollár értékben, ami a piaci értékének harmadát jelenti. A vállalatok érvelése szerint a FED (amerikai központi bank) gazdaságélénkítő intézkedései a dollár zuhanásához vezetnek, amit a vezérigazgató csak egy "olvadó jéghegyhez" hasonlított. A Bitcoin iránt tehát egyre nagyobb mind a kereslet, mind a bizalom és ez az enyhülés a Wall Street hozzáállásán is meglátszik.

A nagy bevásárlás

Elon Musk bejelentése, miszerint a Tesla 1.5 milliárd dollár értékben vásárolt bitcoint, nagy meglepetést keltett az amerikai pénzügyi rendszerben. A cég érvelése szerint: "nagyobb rugalmasságot és változatosságot szeretnénk elérni a pénzügyi bevételeinkben". A Tesla, emellett hozzátette, ezentúl elfogad bitcoint fizetési eszköznek, bármely termék vásárlásakor, amivel a vállalat az első autógyár lenne, ami így cselekszik. Elon Musk lépése, habár meglehetősen szokatlan, nem számít illegálisnak és befektetőit egy hónappal a vásárlás előtt, beavatta a cég jövőbeni terveibe. Pénzügyi elemzők bátornak, sőt egyenesen vakmerőnek tartanak egy ilyen szintű vásárlást, amivel a vállalat költségvetésének nyolcada a szabályozatlan kriptovalutából állna.


Ez a típusú éles kanyar veszélyesnek tűnhet, de jellemző Musk vállalatvezetői attitűdjére, hírneve és népszerűsége pedig lehetővé tette, hogy a bitcoin árfolyama az egeket ostromolja. A bitcoin egy olyan tortát jelent, amiből már a Wall Street is szeretne egy szeletet vágni.

Új hullám

A bitcoin iránti közeledés első jele, január 18-án volt, amikor, a JP-Morgan társelnöke, Daniel Pinto, kijelentette "Nyitottak a bitcoin irányába, amennyiben befektetőik egy meghatározott létszáma bizalmát helyezi belé". Nem a JP-Morgan az egyetlen bank, amely érdeklődik a portfóliójuk kiszélesítése iránt, február elején a Goldman Sachs, meghívta egy személyes megbeszélésre, a kriptovaluta értékesítő Galaxy Digital cég alapítóját Mike Novogratz-ot, aki kifejtette nézetét a kriptovaluták alkalmazásának gazdaságélénkítő hatásáról. 


"A nagy bankoknak alkalmazkodniuk kell az egyre növekvő igényekhez, ami meg fogja törni a teve hátát" -mondta Damien Vanderwilt, a Galaxy társelnöke, aki maga is tőzsdei múlttal rendelkezik. Több, mint húsz évig a Goldman Sachs kereskedelmi infrastruktúrájának modernizálásán dolgozott, mint a kvantitatív kereskedelem fejlesztésén, de elmondása szerint a bank lassan reagált a változásokra.
Vanderwilt lehetségesnek tart jövőbeni együttműködéseket más bankokkal, emellett más vállalatok, nyugdíjtakarék alapok és biztosító vállalatok fognak bitcoin-ba fektetni 2021-ben véleménye szerint. 
Látható, hogy a kriptovaluták iránti kereslet egyre mélyülni fog a jövőben és alkalmazásuk bevett formává kezd válni a kereskedelemben. A következő nagy előrelépés a törvényi szabályozás megalkotása lesz a jövőben.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése