keresés

2021. március 13., szombat

Tudásbázis a net-semlegességhez


A WIRED internetes csatornán Klint Finley 2020-ban hozta létre a Net Neutrality fogalmával kapcsolatos ismertetését magáról az internet semlegességéről illetve, hogy ezzel kapcsolatos szabályok betartása mennyire fontos lenne a szolgáltatóknál. 


forrás: pixabay.com


Mi is az a Net Neutrality? 

Az egyes webes szolgáltatók közötti szabályok felállítására szolgál, miszerint a fair play kellene, hogy a legfontosabb szerepet játssza a különféle weboldalak adatszolgáltatásai között. Fontos lenne, hogy ne nyomjanak el más oldalakat a saját adatszolgáltatásainkat előtérbe helyezve, ne blokkolják mások információ áramoltatását. Példának okáért nem lenne szabad lelassítaniuk egyes webes felületeket. 

Az FCC éveket töltött el azzal, hogy kidolgozza az internet semlegesség szabályzatát több amerikai elnök támogatásával. Jelenleg sajnos tart a vita arról, hogy ez mennyire állja meg a helyét, és ez idő alatt is a szolgáltatók egymást elnyomva próbálkoznak saját termékeik előtérbe helyezésével népszerűbbé válni. Ezzel az esély egy-egy új kezdeményezésre igen csekéllyé vált. A Net Neutrality ügyvédei rendkívül fontosnak tartják, hogy az internet a továbbiakban is semleges maradjon, és bárki használhassa az általa nyújtott lehetőségeket. Ha a 2000-es években nem lett volna ez életben, talán ma nem lenne Youtube amin videókat nézhetünk. 

A legtöbb internetszolgáltató ígéretet tett, miszerint nem részesíti saját vonalait előnyben, ámde az egyes mobil szolgáltatók sajnos élnek az internet lelassításának lehetőségével. Ez aggodalomra adhat okot: ha ez a szituáció eldurvul, könnyen előfordulhat, hogy több webes szolgáltató felület megszűnik, tönkre megy. 


Nézzünk egy kis történelmet... 

Tim Wu, a Columbia Egyetem professzora használta a "Network Neutrality" kifejezést először 2003-ban. Ez időtájt több internet szolgáltató használt nem túl korrekt módszereket az online világban, például az otthoni internet használóinak kitiltását bizonyos felületekről, mint VPN vagy AT&T. Wu felhívta a diszkriminációra a figyelmet, aminek hatására 2005-ben megjelent egy politikai nyilatkozat az ügy pozitív támogatására. Ennek hatására az FCC fel tudta szólítani a Comcat nevű szolgáltatót, hogy szándékosan ne lassítsák az adatáramlás sebességét. Ebből per lett, amelyet a vállalat meg is nyert az FCC-vel szemben. A 2005-ös nyilatkozatot visszavonták.

2010-ben az FCC-nek sikerült egy részeletesebb szabályzatót jóváhagyatnia, de ezt a Verzion nevű cég támadta meg, és 2014-ben ismét vissza kellett vonni a rendelkezést. 2015-ben ismét kihoztak egy módosított változatot, amely szintén elfogadásra került, amely esetben ugyancsak perre került a sor, ám ezúttal az FCC javára dőlt el a vita. 2017-ben az FCC felsővezetőjét leváltották, aki visszavonta a 2015-ös rendelkezést, amelynek nagy visszhangja kerekedett az online térben. Ezt követően 2017-ben kihozta megújult, átadva a net neturality-vel kapcsolatos ügyek intézését az FTC-nek, akinek nincs szabályalkotó felelőssége. 


Mi a Net Neutrality jövője...? 

Jelenleg az amerikai Kongresszus, a bíróságok és az államok kezében van ennek sorsa. 2018-ban huszonegy állam ügyvédei támadták meg az FCC új szabályzatát, amelynek végkimenete egy éve múltán javarészt az FCC kedvére dőlt el. Több állam vezetője is górcső alá vette az ezzel kapcsolatos esetet, és csak azon szolgáltatókat engedi működni amelyek megfelelnek ezen szabályozásoknak. Sajnos a kevésbé szigorú utolsó rendelkezés miatt gyökeres változások indulnak meg a szolgáltatók irányából, amely esetlegesen okozhat kedvezőtlen fordulatokat a jövőben a felhasználók számára. 

forrás: pixabay.com


Mégtöbb hasznos info a témában

Az eredeti cikk felületének alján lehet találni egy "Learn more" szekciót, ahol több más irományra kattintva tudunk még informálódni a jelenleg is tartó helyzetről a témával kapcsolatosan.  


Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése