keresés

2021. március 7., vasárnap

Nincs egy rongyod, amit felvehetnél? Itt a virtuális megoldás!

A virtuális világ bármely színterén, például a közösségi médiában vagy a játékokban bárki választhat magának személyiséget és vásárolhat hozzá illő "bőrt", vagyis az online alkalomnak megfelelő viseletet. Természetesen ezeket a darabokat ugyanúgy tervezők találják ki, mint a való életben viselt ruháinkat, kiegészítőinket. 

 Virtuális divattervező diploma

Az új kihívásokat kereső, lelkes alkotóknak ajánl mester fokozatú képzést és diplomát az Egyesült Királyság egyik felsőoktatási intézménye. A Farnhamban található kreatív művészeteket oktató egyetem virtuális divattervező szakot indít, mert úgy látják, hogy egyre növekszik az a réteg, aki hajlandó fizetni egy látható, de nem megfogható gardróbért. 

Merre tart a virtuális öltöztetőipar?

Az iparág vezetői gyorsan felismerték az ebben rejlő lehetőségeket. Jules Dagonet, az egyetem professzora azt vallja, hogy a kommunikációs technológia befolyása és a környezet állapotának romlása együttesen hozta létre azt a teret, ahol ez az ágazat növekedésnek indulhat. Becslések szerint a jövőben elérheti a 73 milliárd dolláros éves forgalmat. 

A digitális dizájn felhasználása

Mindannyian ismerjük a különböző alkalmazásokon belül megtalálható szűröket, amelyek kisminkelnek, esetleg maszk mögé rejtik az arcunkat vagy csillogóbbá varázsolják a ruhánkat, azonban úgy tűnik, hogy egyre nagyobb az igény a extravagánsabb, egyedibb, alkalmi online viseletekre. Dagonet szerint fontos szemmel tartani a fenntarthatóság kérdését is, amely szintén kulcsfontosságú szempont a ipari termelésben. Vagyis, van-e értelme elkészíteni egy ruhadarabot, ha úgyis csak egyszer viseli valaki a virtuális világban? Emellett a digitális tervezést a nagy kereskedelmi divatcégek is fel tudják használni minták egész sorának elkészítéséhez, ami így nem jár anyaghasználattal. A tervezési folyamat végén csak a befejezett tervet kell kiszabni és megvarrni.

A kiterjesztett valóságról, a valóság és a virtuális világ egybemosódásáról, valamint a viseletek szerepéről nyilatkozott az Auroboros márka két fiatal tervezője. Azt jósolják, hogy a digitális stílus ugyanolyan elterjedt lesz, mint manapság a fast fashion, de anyagfelhasználás nélkül. Ez különösen vonzó lehet azok számára, akik gyakran szeretnek ruhát, illetve trendet váltani, több stílust, jelmezt kipróbálni, esetleg olyan anyagokat használni, mint például a víz vagy tűz, amelyek viselése a valóságban nem lehetséges. 

Azért a lakást továbbra is valódi ruhában hagyjuk el!

Ha valakit érdekel ez a téma, akkor az  itt olvasható Vouge riportba is érdemes belepillantani. Ez a cikk egy horvát kiberdivat-cég bemutatása kapcsán ír ugyanerről a témáról.

Források:

The Guardian

Vogue

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése