keresés

2021. március 9., kedd

A maszk is lehet okos

 Sajnos manapság maszk nélkül elindulni valahova vagy csak kimenni az utcára elképzelhetetlen. Ezért nem is oly meglepő, hogy külföldön már megjelentek az okos-maszkok és ennek különböző variációi. Egyes emberek úgy gondolták, hogy ha már egész nap velünk van ne csak a védelem legyen az egyetlen funkciója, hanem egyéb dolgok is amelyek kényelmesebbé és elfogadhatóbbá teszik a viselését.  Mindemellett mindenből meg kell próbálni üzletet csinálni.

Először a sima egyszer használatos maszkokat hordtuk, majd a divat és egyediség kifejezése miatt a különböző mintával, színekkel, szövegekkel díszített szövetmaszkok is piacra kerültek. Illetve a mintás egyszer használatos maszkok. A választék hatalmas lett és mindenki megtalálhatta a számára megfelelőt. Most viszont technológiai megoldásokkal próbálják a maszk viselést hasznossá tenni. Ezeket külföldről már meglehet rendelni, így idő kérdése és Magyarországon is népszerűvé válhat. Több modell is készült ezekből. 

Maskfone

Egy olyan maszk amelybe mikrofon van beépítve, és fülhallgató van hozzácsatlakoztatva, ezzel is megkönnyítve a telefonálást, hiszen maszkban nagy háttérzajban telefonálni nem mindig egyszerű. Ezek bluetooth  segítségével csatlakoztathatóak a telefonunkhoz. Így könnyedén tudunk telefonálni, és a hangerőt is tudjuk állítani. Ez a maszk mosható csak a szűrő nem, azt cserélni kell. De a telefonálást könnyíti maszkviselés közben. 

AirPop

"Az AirPop nevű gyártó Active+ Smart Mask terméke a benne elhelyezett elektronika segítségével statisztikákat készít a maszkviselés időpontjairól és időtartamáról, figyeli a légzést és a levegő minőséget, illetve figyelmeztet mikor piszkolódott már el a szűrő annyira, hogy ki kell cserélni." Ezeket az adatokat a telefonunkra telepített App segítségével követhetjük nyomon. Illetve ez az App a szűrő QR kódját beolvasva megmondja, hogy megfelelő- e a maszkhoz amit viselsz vagy esetleg hamisítvány. Ez a maszk nem csak a levegőt szűri, hanem véd a szennyező folyadékoktól is, ezek mellett pedig a szmogtól és rossz levegőtől is.

UVMask

Ez a maszk az ultraibolya fényt használja a levegő sterilizálására. Növelve a maszk hatékonyságát, fejlesztésekkel elérték, hogy a könnyen terjedő vírusoktól és szennyeződésektől eredményesen védjen. "Ez a rendszer 2 tiszta ultra-intenzitású UV-C fényt használ, amely a bekerülő levegőt kevesebb mint 0,1 másodperc alatt megtisztítja. A gyártó szerint konkrétan egy másodperc alatt akár 6-10 liter levegőt is képes megtisztítani." Ezt a maszkot szükséges tölteni, de két akkumulátora is van így hat óra folyamatos használatra alkalmas. Kényelmesnek bizonyul, a kellemetlenséget a zaj okozhat amit kiad. 

ProjectHazel

Ez még csak egy prototípus, nincs forgalomban. Ezt a maszkot újrahasznosított műanyagból tervezik, és átlátszóra, hogy a partner szája és reakciói párbeszéd közben is jól kivehetőek legyenek. A maszk két oldalára légnyílásokat tesznek amely a levegő 95 százalékát képes megtisztítani, majd a levegőt ugyanott kiereszteni. A légnyílásokba ventilátorokat szeretnének szerelni, amelyek feltölthetőek lesznek és cserélhetőek, de ezek tesztelése még folyamatban van. 

KC-maszk

Ezt a maszkot Magyarországon fejlesztették és a KC Struktur nevű cég forgalmazza. A gyártó szerint majdnem 100 százalékosan kiszűri a koronavírust és egyéb vírusokat is. A WHO engedélyezte, terveik szerint külföldre is terjeszkednének. Az új verzió már kétfilteres, amely a be- és kilégzést könnyíti. A maszk bőrbarát és újrafelhasználható, fertőtlenítéssel. A szemüveget viselők számára is előnyös, mivel nem párásodik be a lencse. 

Donut Robotics

A japán fejlesztők a legújabb robottechnológia által fejlesztett maszkja nem tekinthető gyógyászati segédeszköznek mert ezt a maszkot egy másik erre a védelemre fejlesztett maszk felett kell viselni. A C-FACE applikáció segítségével képes leírni a diktált szöveget, és nem csak felerősíti a hangot, képes 8 nyelvről fordítani is. 

Források:

Okos-maszkok

Egy videó, bemutatja az okos-maszkokat és egyéb variánsait. 

Plusz információk az okos-maszkokról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése