keresés

2021. március 23., kedd

Az elavult SIM-kártya szoftverré változik át

Minden ember számára bizonyosan ismerős a SIM-kártya, aki valaha vett telefont és bepréselte a telefonja hátuljába a szolgáltatójától kapott kis rézszínű chipet. 

A SIM-ek az új kártyatípusok megjelenésével iszonyú picire változtak át, vékonyak és alig 30 milliméteres nagyságú csipet lettek. Ezt hallván az ember szinte rosszul is lesz, hogy egy SIM-kártya cseréjéhez szinte egy agysebész kézügyességére van szükség.

Hogyan is működik?

Egy klasszikus SIM-kártya műanyag keretből, digitális chipből és a chipen tárolt adatokból áll. Az eSIM abban különbözik, hogy mindezt a készüléken belüli apró chipbe sűríti. Ugyanúgy működik, mint a hagyományos SIM-kártya, van ugyanúgy PIN és PUK kódja, támogatja a hívásindítást, kezeli a hangpostát valamint hívás-átirányításra is használható.

GSMA szerint 2025-re a készülékek 60 százaléka e-SIM kompatibilis lesz, az IDC egyik tanulmánya pedig azt jósolja, hogy két éven belül az eSIM lesz a domináns SIM technológia. A jövőben a SIM-kártyákat ezentúl nem megvenni kell, hanem letölteni. Ez a letöltött kártya lesz az előfizetői profil, amit aktiválni kell a használt eszközön. A regisztráció egyáltalán nem bonyolult, viszont készülékváltáskor figyelni kell, hogy a profilt törölni kell az eszközről.

A Telekom új projektje

Magyarországon a Telekom ennek a technológiának a leglelkesebb támogatója. Három éve kezdtek el vele foglalkozni, így mostanra már kiismerték, hogy mi szükséges a technológia működtetéséhez. Itthon még csak a Telekom hálózaton érhető el az eSIM szolgáltatás, így még csak náluk lehetséges ennek az aktiválása.

Az e-SIM előnye

Nagy előny, hogy nem kell az apró chipekkel többet időt eltöltenünk a ki/be helyezgetésével, mert ez a telefonba épített kártya mostmár nem hardverként, hanem szoftverként fog viselkedni. A működési elv ugyanaz, mint a hagyományos SIM, viszont ehhez nem kell külön chip.

A telefonok mellett tabletekben és okosórákban is szoftverként fog viselkedni, és mi is aszerint kezelhetjük majd.

Több készülékkel is kompatibilis

Telefonok: minden nagyobb mobilgyártónak vannak eSIM kompatibilis eszközei. (Pl. Apple, Samsung, Huawei, Motorola. 
Okosórák: Apple, Huawei illetve Samsung okosórák támogatják az eSIMet.
Egyéb eszközök: az eSIM használható táblagépekkel (Apple iPad), néhány számítógéppel (HP, Lenovo néhány számítógépével) és már a Huawei is dolgozik eSIM kompatibilis laptopokon.

Kinek miért jó?

Az eSIM nem egy felesleges technológia, mindenki máshogy, de profitálhat belőle.
Készülékgyártók: azért, mert a miniatűr eSIM csipeknek köszönhetően kisebb készülékeket gyárthatnak, és nem kell kiemelt figyelmet fordítaniuk a SIM-kártya védelmére az eszközök tervezése során.
Mobilszolgáltatók: azért, mert könnyebben bővíthetik az üzletágukat a fejlődő piacokon, illetve olyan iparágakban, mint a személygépjármű-gyártás, a viselhető technológiák, vagy a szórakoztatóelektronika. Ezenfelül nem kell számolniuk a SIM-kártyák terjesztési költségeivel sem.
Szervezetek: azért, mert az eSIM támogatja az előfizetések távoli kezelését. Ez komoly előny, ha az eszközt nem a végfelhasználó kezeli, és olyan esetekben is jól jön, ahol az egyéni készülékmenedzsment nem lenne költséghatékony.
Felhasználók: azért, mert könnyebben kezelhetik az előfizetéseiket, több lehetőséget kapnak a különböző mobilhálózatokhoz való csatlakozásra, és nem kell külön SIM-kártyákkal babrálniuk, ha több előfizetésük is van.

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése