keresés

2021. március 11., csütörtök

A Covid-19 vakcinák és a darknet

 


Azt már mindenki tudja és valószínűleg unja is, hiszen mindenhonnan erről lehet hallani, hogy Magyarországon is zajlik a koronavírus elleni "oltakozás". Azt is tudjuk, hogy már ötféle vakcina áll rendelkezésre, ezek a: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik V és a Sinopharm. Sokan vannak, akik szeretnék már megkapni az oltást, de még hónapokat kell várniuk rá. Sajnos vannak olyanok, akik várakozás helyett felkeresik az úgynevezett darknetet, ahol bizony hamis vakcinákra bukkanhat az ember. Többek között Pfizer, Moderna és AstraZeneca készítményekre is találtak ajánlatot egy kiberbiztonsági cég, a Kaspersky kutatói.

De mi is a darknet?

Olyan internetes szolgáltatások, melyek kifejezetten illegális célokkal működnek. Ezeken az illegális piactereken gyakorlatilag minden IS kapható. Beleértve a szervkereskedelmet, drogokat, fegyvereket de még koronavírus-vakcinákat is.
Az ilyen oldalakon akár több száz dollárért hozzájuthat az ember hamisított vakcinákhoz, mert az egészen biztos, hogy nem koronavírus elleni oltóanyag van bennük. Szóval nagyon veszélyes ilyen helyeken nézelődni és nem is ajánlott.

Mely országokból árulják a vakcinákat?

Ezeket a vakcinákat leginkább Németországból, Franciaországból, az Egyesült Királyságból, illetve az Egyesült Államokból kínálják az érdeklődőknek. Az árak elég széles skálán mozognak. 1-1 dózis ára 250-1200 dollár között mozog. A vásárlás lebizniszelése egy titkosított üzenetküldő alkalmazáson keresztül zajlik. Ilyen például a Telegram. Az ellenértéket pedig kriptovalutában, bitcoinban kérik.



Az eladók több száz tranzakciót hajtottak végre. A járvány alatt többször is kihasználták a kialakult helyzetet. Az oltóanyag mellett oltási igazolást is lehet kapni a darkneten, ezáltal megnyílik előttük a világ, hiszen így tudnak karantén nélkül külföldre utazni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése