keresés

2021. március 7., vasárnap

Érettségi és az online oktatás

Forrás: reelweb.hu
Az elmúlt év mindenki számára más volt,mint az eddigiek. A vírus miatt be kellett vezetni egy új rendszert az életünkbe. Ez a rendszer természetesen az oktatásra is kihatott. A középiskolákban és az egyetemeken át álltak az úgynevezett online oktatásra, míg az általános iskolákban megmaradt a régi típusú, tantermi oktatás, viszont 2021. március 8-tól már ott sem az iskolákban tartják az órákat, a diákoknak otthon kell maradniuk, előreláthatólag két hétig.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács felméréséből kiderült, hogy az érettségi előtt álló diákok, több mint 80%-a tart tőle,hogy az online oktatás nem nyújt elegendő felkészültséget az érettségi vizsgákhoz. Tavaly az Eduline összeállítása szerint nagyjából 100 ezer jelentkezőből 26638 főt töröltek, és 2455-en léptek vissza. 2020-ban 69470 végzős középiskolás vizsgázott.

Milyen előnyei/hátrányai lehetnek az online oktatásnak? 

Előnyök közé sorolhatjuk például azt, hogy különböző chat csoportok alakultak ki, ahol a diákok meg tudják beszélni az órán elhangzottakat. A mindennapi iskolába járás, majd az ott eltöltött 8-10 óra rengeteg időt vett el a mindennapokból, viszont az online oktatásnak köszönhetően már nem kell mindennap utazgatni, több szabadidővel, pihenési idővel lettek gazdagabbak a diákok. 

Hátrányok közé sorolhatjuk például, azt hogy heti 35-36 óra 19 órára csökkent, amelyek rövidebbek kb. 40 perc, a különböző technikai problémák miatt. A diákok sokkal könnyedebben állnak hozzá a dolgozatokra való felkészüléshez, hiszen minden válasz kikereshető, segédeszköz használható. Sok esetben a füzetből nézik ki a helyes válaszokat. Az oktatók nem tudnak elegendő figyelmet szentelni a diákokra, de ez érhető, hiszen nekik is szokatlan a helyzet. Ezért a tanulókban kialakult a motiváció hiánya és az elveszettség érzése. 


Forrás: Nyíregyháza Többet ad!

Egy végzős diák tapasztalatai a témával kapcsolatban

"Mikor kiderült,hogy online oktatásra állt át a suli, akkor őszintén szólva nagyon megörültem,ahogy az osztálytársaim többsége is. Nekünk reggel nyolctól kb. délután háromig tartottak az órák és utána mentünk vissza a koliba, ahol négytől kezdődött a szilencium. Eléggé be voltunk táblázva, viszont a vírushelyzet miatt a kollégiumból is ki kellett költöznünk, ezért rengetek időm szabadult fel. Itthon hamarabb belerázódtunk a netes oktatásba, viszont a tanároknak több idő kellett. Az elején adódtak technikai problémák, ezért nekünk az első pár hétben nem volt videós óra, amit igazából nem bántam. Lassan egy év távlatából már megszoktam az online oktatást, bár a régi tantermi órák is hiányoznak. Jelenleg leginkább a májusban kezdődő érettségi aggaszt. A tanáraink mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legjobban sikerüljön a vizsga. Néhány oktatónk a netes órákon kívül lehetőséget ad arra, hogy telefonon keresztül beszéljünk, ha esetleg nem értünk valamit. Arra is volt példa, hogy a suliban az érettségi tantárgyakból felzárkóztató órákat tartottak nekünk, ami sokkal jobb volt, mint egy netes óra. Remélem a nehézségek ellenére sikeres lesz az érettségi vizsga és tanulmányaimat folytathatom az ELTE Programtervező informatikus szakán."

Sok nehézsége van tehát az online oktatásnak, de ennek ellenére az érettségi vizsgák nem maradnak el. Orbán Viktor miniszterelnök januárban nyilvánosságra hozta az idei vizsgák menetrendjét. Az, hogy miképpen fog zajlani az még a jövő kérdése, de reméljük a legjobbakat. 


Forrás:

Qubit

Eduline

Nemzeti Ifjúsági Tanács


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése