keresés

2021. március 16., kedd

Az elektromos autók jövője

 

Ha Ön is elektromos autóval rendelkezik bizonyára megfordult már a fejében, hogy mi van, ha energia nélkül marad az autópályán. Hamarosan erre is lesz megoldás! A StoreDot nevű izraeli startup öt perc alatt feltölthető akkumulátort fejleszt elektromos autókhoz. Ezt egy olyan lítium-ion alapú akkumulátor kifejlesztésével érik el, ami a teljes lemerültségtől 5 perc alatt eljut a teljesen feltöltött állapotig. Az Apple is gépjármű gyártásba fogna egy újfajta felépítésű akkumulátorral és a Kia-val együtt. És mit szól ehhez a Toyota elnöke?

„Felszámoljuk a 'távolsági szorongást', vagyis a félelmet, hogy elakadnak energia nélkül az autópályán"- nyilatkozta a cégalapító Doron Mysersdorf. A fejlesztésnek négy jelentős nemzetközi támogatója is akad: a Daimler német autógyártó, az Egyesült Királyságból a British Petroleum, a dél-koreai Samsung és a japán TDK elektronikai vállalat.

Az akkué jövő

Mysendorf vállalkozása 2012-ben alapult meg, kezdetben telefonokon, drónokon és elektromos rollereken tesztelte újfajta akkumulátorait. Az újítás a könnyen újratölthető és nagy teljesítményű lítium-ion elemek technológiáját vette alapul. A gyors töltési sebesség eléréséért többek közt szilíciumra váltották a lítium-ion elem negatív pólusán az addig alkalmazott grafitot. A prototípusok tesztelését már meg is kezdték a különböző gépgyártó cégek.

Tömeggyártás és akadályok

Jelenleg az akkumulátorok olcsóbban előállítható, második generációját fejlesztik, és a tömeggyártáshoz szükséges eszközök kidolgozását kezdték meg, hogy minél inkább lerövidíthessék a bevezetésükhöz szükséges időt. Persze az is gondot okozhat a mihamarabbi bevezetésükben, hogy a már kész és működő töltőállomásokat át kell alakítani. A StoreDot szerint ezt 2025-re sikerülhet megvalósítani.

Az elektromos autók kevésbé környezetszennyezőek, azonban olyan drágák, hogy a 2019-ben az egész világon eladott autók mindössze 2,9 százaléka volt csak elektromos a Nemzetközi Energia-ügynökség adatai szerint.

Az Apple

Nemrégiben felmerült, hogy az Apple is gépkocsigyártásba kezdene. Hivatalosan erről még nem adtak ki nyilatkozatot, de a The Wall Street Journal többször is írt arról, hogy lehetséges partnereket keres tervei megvalósításához. A Kia került szóba a legkomolyabban, akivel 100 ezer járművet gyártanának le 2024-től, majd később 400 ezerre növelnék az éves kapacitást. Az Apple járműveinek lényege egy újfajta felépítésű akkumulátor egység lenne, amivel nagyban csökkenteni lehetne ennek az egységnek a költsége és az új technológia révén növelhetnék a járművek hatótávját is. 

A Toyota elnöke szerint azonban csak akkor működhet az tisztességesen az, ha az Apple is autógyártásba kezd, ha ezzel hosszú távú kötelezettséget vállalnak emellett.

Források:

Öt perc alatt feltölthető akkumulátort fejlesztettek ki elektromos autókhoz 

5 perc alatt feltölthető akkumulátort csináltak elektromos autókhoz

5 perc alatt feltölthető akkumulátort fejlesztettek ki, ami hatalmas lépés az olcsó és megbízható elektromos autók felé   

Toyota az Apple-nek: Az autógyártásban 40 évig kell kiszolgálni a vevőket

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése