keresés

2021. március 26., péntek

"Zoom fáradtság"

Forrás: ZDNET

A COVID-19 miatt sokunknak kellett már részt venni valamilyen videókonferencián, meetingen vagy esetleg online órán. Azt hinnénk, hogy sokkal kényelmesebb a gép előtt ülni és hallgatni az előadást, de egy új kutatás szerint sok negatív hatásai lehetnek ezeknek a videó beszélgetéseknek. A Stanford Egyetem új kutatásában azt vizsgálják,hogy hogyan hatnak az agyunkra a videóhívások. Jeremy Bailenson, a Stanford Egyetem kommunikációs professzora néhány negatív hatását mutatja be nekünk ebben a tanulmányban. Ez az első olyan tanulmány, ami pszichológiai oldalról foglalkozik a jelenséggel. Nevét a Zoom alkalmazásról kapta, hiszen ez lett a legnépszerűbb ilyen alkalmazás. 

Szemkontaktus

A túlságosan sok szemkontaktus azokból is kiváltja a nyilvános beszéd szorongását, akik aktívan nem is beszélnek. Munkahelyen, tanórán, személyes megbeszélésen felváltva nézünk a beszélőre, jegyzetelünk és nézünk másokra. Ezeken az online konferenciákon folyamatosan szempárok szegeződnek ránk, amely szorongást vált ki belőlünk, illetve mentálisan is kimerítő. A videóhíváson keresztül a nonverbális kommunikáció háttérbe szorul, hiszen a monitoron csak egy arcot látunk. Nem látjuk a mimikákat, testbeszédet. Ezekhez az agyunk egy képernyőn keresztül csak töredék információhoz jut hozzá még akkor is, ha jó a kép és a hang minősége. 
Forrás: MegaMeeting

Folyamatosan látni önmagad

Bailenson szerint a másik stressz forrás az lehet, hogy folyamatosan látjuk magunkat a hívások közben. Ahhoz hasonlítja, mintha valaki egyfolytában egy tükörrel követne minket, mialatt másokkal beszélgetünk. 

Mozgás hiánya

Sok tanulmány szól arról, hogyha valamilyen aktív tevékenységet folytatunk, akkor a kognitív teljesítményünk jobb. Az online konferenciák közben nem lehet járkálni, általában egy helyben kell ülni, így kevésbé vagyunk kreatívak. 
Forrás: The Conversation

Ha szeretnénk elkerülni ezeket a kellemetlenségeket,akkor tartsuk be Bailenson javaslatait. Például: vegyük ki a nagyítást a képernyő módból. Csökkentsük az ablak méretét a monitorhoz képest az arc méret minimalizálása érdekében. Használjunk külső billentyűzetet, hogy megnöveljük a képernyő és saját magunk közötti személyes teret. Használjuk az "önnézet elrejtése" gombot, ezáltal konferencia közben nem szegeződik ránk annyi szempár, valamint a folyamatos egy helyben ülést megtudjuk szakítani egy kis járkálással, mozgással. 


Forrás

!!444!!!

Hogyan készítsek?

Stanford


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése