keresés

2021. március 15., hétfő

Lou Ottens, a magnókazetta feltalálója


forrás: People.com
2021. március 6-án 94 éves korában elhunyt a holland mérnök és feltaláló Lou Ottens, szülővárosában Duizelben. Neki köszönhető a magnókazetta, amit 1963-ban talált fel.

A magnókazetta feltalálása

Az eindhoveni Philips gyárban dolgozott, ahol 1960-tól az egyik termékfejlesztési vezető volt. 1963-ban találta fel a magnókazettát, amit ottani csapatával együtt fejlesztett ki. A fejlesztés során az innováció felé vezette őt, hogy törekedett az orsósmagnóknál kisebb és felhasználóbarátabb megoldásra. 

A találmány célja

Lou Ottensnek egyik célja volt, az orsóskazetta lecserélése egy olcsóbb és egyszerűbb eszközre. De emellett azt is akarta, hogy a zene hordozható és mindenki számára elérhető legyen. Emiatt szorgalmazta azt, hogy a Philips ingyen engedélyezze a formátumot más gyártóknak is, amivel előkészítette a kazetta világhírűvé válását. 

forrás: Lángoló
Az eszköz népszerűsége

1963-ban a berlini elektronikai vásáron mutatták be és rövid időn belül igen nagy sikere lett. A világnak nagy szenzációnak számított a találmány és később több mint 100 milliárdos eladást ért el. A magnókazetta a hangrögzítés és a hanglejátszás domináns eszköze lett. Zenekarok ezekre rögzítették felvételeiket. Népszerűsége csak akkor tompult, amikor megjelent a cd, aminek fejlesztésén Lou Ottens is dolgozott.




források: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése