keresés

2021. március 23., kedd

Miért akarja megismerni az érzelmeinket a Spotify?

A zene a többi multimédiás eszköznél sokkal jobban hat az érzelmeinkre: a zene érzelmeket közvetít, emlékeket idéz fel, hatással van az érzelmekre és növeli a kreativitást. Egészen a 21. századig alig volt pár tanulmány a személyiség és a zenehallgatási szokások kapcsolatáról. Azonban azzal, hogy több modern technológiát használunk bizonyították, hogy a zenei ízlés hatással van a "Big Five" (öt nagy) személyiség vonásra.



Beszédhangelemző technológia


A szabadalmi kérelmet a már 2018-ban benyújtották, de csak idén januárban fogadták el és mutatták be a beszédfelismerő technológia működését. a technológia által a hangelemző felismeri a felhasználó hangulatát, érzelmi állapotát, nemét és korát figyelembe véve egy olyan dalválogatást készít nekünk, ami a legjobban illik az ízlésünkhöz és hangulatunkhoz. 

Működése

A beszédfelismerő technológia a hangunk alapján begyűjthetné az életkorra és nemre vonatkozó információkat, a beszédstílus kontextusának vizsgálatával pedig az is megállapítható lenne, hogy a hangja alapján a felhasználó dühös, boldog, szomorú vagy semleges volt-e.

Mi az oka az új fejlesztésnek?

Spotify az új technológia bevezetésének oka elmondásuk szerint, hogy a ma használt, a felhasználó ízlésének felmérésére irányuló megközelítés nem elég hatékony. Ezek ugyanis a felhasználó türelmére apellálnak, amikor azt követelik tőle, hogy válaszoljon az életkorára, a nemére és a kedvenc bandájára vonatkozó kérdésekre.

Karaoke és személyiségteszt a Spotify újdonságai


Tavaly szeptemberben szabadalmaztattak egy karaoke-szerű funkciót, ami a saját hangunkkal helyettesíti egy dal vokálját. A héten jóváhagyták a médiatartalom-választásért felelős motor bevezetését, ami a futás sebességéhez igazítja a hallgatott zene tempóját. Tavaly átfogó tanulmányt készítettek a személyiségjegyek zenei ízlésre gyakorolt hatásairól.

Bár az ilyen szintű megfigyelés s elemzési képesség ijesztőnek tűnhet, a Spotify sietett leszögezni, hogy a saját kutatóik is arra figyelmeztették őket, hogy az etikai következmények figyelembe vétele nélkül ne vezessenek be ilyen szolgáltatásokat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése