keresés

2021. március 16., kedd

A jövő szakmái

Sokan elgondolkoztak már azon, hogy vajon mik lesznek a jövő szakmái. Egyes munkák lehet, hogy örökre eltűnnek, mások maradnak, és újak is születnek az igényekhez és a világ alakulásához mérten. Manapság az informatikai szakmák igen felkapottak és jövedelmezőek. Nem meglepő, hogy a jövőben is ezek lesznek a keresett és népszerű szakmák. A világ rohamosan fejlődik, ezért a mobilkommunikáció, az okos eszközök, a virtuális valóság világában egyre több fejlesztőre és kreatív elmére, illetve számítógépes szakemberre lesz szükség. Vajon milyen új szakmák fognak alakulni? Milyen állás betöltésére lesz leginkább igény? Milyen munkát fognak a legjobban megfizetni, és milyen szakmák fognak eltűnni? 


Kilátások


A jövő szakmái még nem léteznek, de már érdemes készülni rájuk, és beszélni róluk. A koronavírus miatt bekövetkezett világválság sok területen nyitott új lehetőségeket az IT-sok számára, hiszen kirajzolódott, hogy a jövő kihívásait csak a technológia segítségével lehet legyőzni. A digitális gazdaságról elmondható, hogy közel minden ötödik magyarnak biztosít munkát, ez az arány pedig minden bizonnyal robbanásszerű növekedést mutat majd a következő évtizedben, a technológiai fejlődéseknek és elterjedésüknek köszönhetően. (5G, IoT, MI, blockchain, cloud)
A felmérések szerint a cégvezetők 72 százaléka kétségkívül előnyben fogja részesíteni a digitális technológiához kapcsolódó innovációkat, ezáltal egyre nagyobb igény lesz a IT-vel és fejlesztésekkel foglalkozó szakemberekre. Az IT-ismeretekre minden eddiginél nagyobb szükség lesz.
,,Már most nyilvánvaló, hogy rengeteg olyan szakma bukkan majd fel a jövőben, melyeket ma még nem is ismerünk, viszont az ezekhez szükséges tudásanyag nagy részét már most is elsajátíthatjuk. Általában több szakterület találkozik ezeknél a pozícióknál, vegyük például a mesterséges intelligencia-etikust vagy éppen a virtuálisvalóság-dizájnert. Ebből kiindulva is levonhatjuk a legfontosabb következtetést: a tanulást, a fejlődést, az új ismeretek megszerzését soha nem hagyhatjuk abba, különben elhúz mellettünk a világ”– mondta ennek kapcsán Laczkó Gábor, a Braining Hub IT oktatási centrum ügyvezetője.
Jelenleg a magyar IT-szakmában a 3 legnagyobb bruttó átlagkereseteket a Business Intelligence, a 
Project Management és a DevOps kategóriák senior és expert szakemberei vihetik haza.


A jövő szakmái:


A jövő munkavállalóinak a STEM betűszót érdemes megjegyezniük, amely a tudomány, technológia, mérnöki képességek és matematika szavak összevonásából keletkezett. A jövőben várhatóan ezek lesznek a fő készségek, képességek, amelyekre a munkavállalóknak szükségük lesz, kiegészítve jó kommunikációs képességgel, logikus és kritikus gondolkodással, alkalmazkodókészséggel, olvasottsággal, kreativitással és problémamegoldó kompetenciával. A Data Science jelentősége minden iparágban folyamatosan nő, és a jövőben is szükség lesz adattudósokra. A kiberbiztonság kifejezetten kifizetődő szakterület, hiszen adataink védelme nagyon fontos. A következő évtizedben is nagyon keresett és népszerű lesz minden tevékenység, aminek köze van a mesterséges intelligenciához. A felhő alapú technológiák elterjedésével jelentősen megnőtt az igény a kapcsolódó ismeretekkel rendelkező szakemberek iránt világszerte. A felhőmérnökök olyan szakemberek, akik jól ismerik a legnépszerűbb cloud szolgáltatásokat (AWS, Microsoft Azure, Google Cloud), és ezek felhasználásával fejlesztik az alkalmazásokat. A programozás, kódolás továbbra is nélkülözhetetlen és lényeges szakma  lesz. A programnyelvek naprakész ismerete szinte bármely területen sikerrel kamatoztatható. A jelenlegi globális társadalmi trendek ismeretében elképzelhető további jövőbeli foglalkozások: 3D ezermester, digitális temetkezési vállalkozó, személyes adatbiztonsági tanácsadó, mém-ügynök, log-file nyomozó, mentorógus, táncfényjátékos, 3D bútortervező, online személyi tréner, személyi arcász, etikus hacker, okos otthon programozó és automatizálási mérnök, adatturkász, családi génkészlet specialista, online párválasztási tanácsadó, személyiség menedzser, 3D szerv tervező, bio-informatikus, űrasztrológus, globális klímatervező, VR-játékkarakter tervező, internetes népművész, klímakutató, virtuális valóságtervező, e-commerce menedzser, energiagazdálkodási szakmérnök, kriptovaluta-tanácsadó, drónforgalom-irányító, űr-idegenvezető, digitálisdetox-terapeuta, szemétdizájner, memóriasebész, hulladékmentesítő mérnök, robottervező, MI-etikus, robotikai tanácsadó, rendszerkeltető, meteoenergetika (energiatermelés), összpontosítási tanácsadó, 3D nyomtatás, egészségügyi mentor.


Szakmák, amik eltűnhetnek


Már nemcsak a betanított munkások, de a diplomások állásait is fenyegeti az automatizáció, a robotok és a mesterséges intelligencia. A jelenleg ismert szakmák 40 százaléka eltűnhet 2025-2030-ra. A szakmák, amelyek nagy valószínűséggel megszűnnek idővel: hitelügyintéző, utazási ügynök, könyvtáros, könyvelő, pénztáros, pincér, varrónő,  postai alkalmazott, játékvezető, bíró, bankpénztáros, modell, telemarketinges, irodista, adatrögzítő, adminisztrátor, olajipari dolgozó, virágárus, textilipari és egyéb könnyűipari dolgozó, irodai gépek kezelői, elektronikai termék összeszerelő, operátor, futár, nyomdai, logisztikai dolgozó, technikus, mezőgazdasági dolgozó, gyorséttermi szakács, dohányföldön, kakaó ültetvényeken, újságos standokban dolgozó, utcai árus, üzletvezető, taxisofőr.
Ezeket a foglalkozásokat a legkönnyebb gépiesíteni, automatizálni.



Egyelőre mindenki számára csak elképzelés, hogy pontosan milyenek lesznek a jövő munkahelyei és szakmái, de az biztos, hogy minél jobban fejlődik a világ és a technológia, annál nagyobb eséllyel alakulnak meg később a most még sci-fibe illő állások, és annál több munkát tud majd a gép is elvégezni emberek helyett.

                 A jövő szakmái
                 A múlt és a jövő szakmái

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése