keresés

2021. március 2., kedd

A Hangtár gyűjteménye

Országunk digitális gyűjteményeit folyamatosan bővítik. Egyik ilyen gyűjtemény az Országos Széchényi Könyvtár digitális adatbázisa a Hangtár, melyen január 22., a magyar kultúra napja óta 2600 digitalizált hangfelvétel érhető el a kutatók és az érdeklődő közönség számára. A feltett hanganyag több mint 150 órányi. Ezek a hangfelvételek az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtár gramofonlemez gyűjteményének anyagából származnak. 

A Hangtár

forrás: oszk.hu
A digitális gyűjteményben több kategória alapján válogathat a kereső, de tematikus válogatás alapján is lehet keresni, többek között klasszikus zene, operaáriák, templomi, egyházi énekek, népzenék,  sanzonok, kuplék, indulók, operett és daljátékok műfajában. Emellett prózai műfajok is találhatók, például mesék, kabarék, klasszikussá vált jelenetek Az ebben való tájékozódást a digitalizált címkefotók, a tárgyszókészlet, és a részletes bibliográfiai adatok segítenek. Összetett és egyszerű keresés alapján lehet megtalálni a keresett felvételeket.

Mikor és hol készültek a felvételek?

Az ujjonnan elérhető felvételek hat évtized magyar vonatkozású felvételek hanglemeztörténetét ölelik fel. A felvételek 1904 és 1962 között jelentek meg hazai, illetve külföldi gyártásban. Maguk a felvételek 1902-1950-es évek vége között készültek. Mivel az előadóművészek külföldön is készítettek felvételeket Németországban és Csehszlovákiában készült felvételek is találhatóak a magyarországi felvételek mellett. A felvével többsége 1926 után készült, de emellett több korábbi felvétel is található. A lerégebbi felvétel Budapesten készült 1902-ben.

Mely lemezcégek és előadóművészek a felvételei érhetőek el a gyűjteményben?

forás: Múlt-kor
Olyan ismert lemezcégek kiadásában jelentek meg lemezek, mint a His Master's Voice (The Grammophon Company), Odeon, Columbia, valamint a Deutsche Grammophon (Polydor).

Ezekek a felvételeken olyan ismert előadóművészek hangjai, játékai vagy művei halhatóak mint például "a nemzet csalogánya" Blaha Lujza színésznő, Simándy József operaénekes, Hernády Lajos zongoraművész, Bartók Béla vagy Kodály Zoltán.




Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése