keresés

2021. március 2., kedd

Kütyüparádé

 Hova tart a világunk technológiai fejlesztése? 2021-re mik érkeznek, mint legújabb innovációk? Az élet kicsit még automatikusabb és okosabb lett, mint eddig. Mármint, nem szó szerint az emberi élet lett automatikusabb, gördülékenyebb vagy okosabb, hanem inkább közvetlenül nagyrészt életet imitáló fémszerkezetek segítségével és a világ legkisebb apróságaival. Lassan élőbbek ezek a robotok, mint mi magunk és elkezdődik majd az igazi parádé, de addig is a CES szolgáltatja számunkra ugyanezt a kütyüparádét. 

Ezután online tartották meg a Las Vegas-i Consumer Electronic Show-t azaz a CES-t. Azon túl, hogy egy szemens-t egy virtuális influenszer vezényelte le, további érdekességek is történtek ez alatt. At idei előadásról sajnos kimaradt a virtuális valóság, pedig sokan reménykedtek benne, hogy a Quest 2-nek lesz egy kihívója. Sajnos ez elmaradt, de nagyon sok más téren érdekesség történt. 

Mágikus számok 

Az idei CES-en kettő darab varázsszám is feltűnt. Az ötös és a nyolcas. Ugyanis különböző robotok, drónok, mobilok és egyéb eszközök megoldásait mutatták be idén arra, hogy az 5G-t a lehető legjobban használják ki. Főleg az 5G gyorsaságának és azonnali visszacsatolására építettek ezek a megközelítések. A második mágikus szám a 8K volt, ami főleg a televíziók következző generációjára volt jellemző. Persze az már  más kérdés, hogy szükségönk van-e erre ugyanis a 4K tartalomból se gyártanak túlsokat a streaming szolgáltatások, mint a Netflix, a HBO GO stb. Nem ,hogy 8K-t... szóval finoman sincs kihasználva ez a technológia. DE a lényeg, hogy fejlődünk és a következő színt a 12K! Persze a szupergyors net és a szuperfelbontású képernyők mellett feltűntek még az összehajtjató táblagépek és telefonok, illetve komoly részt kapott a mesterséges intelligenciák. Sőt teljesen furcsa (és felesleges?) kütyük is kaptak helyett az idei CES-en. Finoman szólva se volt rendhagyó az idei rendezvény SEMMILYEN formában. 


Okosabb az otthonod lassan, mint az, aki benne lakik...

Az idén mesterséges intelligenciákból és robotokból nincs hiány! Mesterséges intelligencia által részben irányított drón a Sony Airpeak fantázianévről hallgató drón. Egy Samsung JetBot 90 AI+ robotporszívót is felruháztak egy szkennelésre és tájékozódásra szolgáló mesterséges intelligenciával. Természetesen a luxus sem maradhat ki az éves nagy eseményről. Egy wellness élményt kínáló, hangulatvilágítás, víz kiloccsanás gátló szuper kádat is bemutattak, amit Kohlir Stillness Bath fantázianévre kereszteltek. De ez nem minden, ugyanis a Toto cég egy különleges okosvécét is bemutatott, ami személyiedzőket és coachokat megszégyenítően a "végtermék" alapján étrendváltoztatásokat javasol. Természetesen a Moley Robotics robotkonyhája is kapott egy kis figyelmet ugyanis azon túl, hogy megfőzi vagy süti az ételt, az edényeket és a felhasznált eszközöket még el is mosogattja rögtön. 

Moflin robot
Moflin a robot
De a koronavírus is megihlette a fejlesztőket épp ezért jöhetett létre a Razer Project Hazel nevű eszköze, ami egy világítós és különleges kialakítású gamer maszkja. N95 részecskeszűrővel van felszerelve a maszk, amely felerősíti a beszélő hangját. Praktikus, nagyon gamer, nagyon imádjuk a kialakítást és stb. Illetve a helyzet miatt nagy szerepet kaptak az úgynevezett companion robotok. Ezt elsősorban idősebb embereknek szánják. A CareClever Cutii segít a társalgási tevékenységekben és szükség esetén a külvilág felé irányuló kapcsolatokat és tevékenységekben szolgáltat ösztönzőként. De a mostani helyzetben egy átlagos embernek is szüksége lehet erre. Emlékeztet a hétköznapi feladatokra, támogat a hétköznapokban, ösztönöz és akár el is kíséri a felhasználót az ajtótól ajtóig is ha kell. Illetve hasonló társalgási robotikus élőlény… vagy inkább csak lény a Moflin. Ami egy cukiháziállatként viselkedik. Teljes mértékben alkalmazkodik a felhasználó igényeihez és felismeri, hogy adottan melyik felhasználó foglalkozik vele. 

Zölden szép a világ

A környezetünk és a világunk védelme minden ember kötelessége és érdemes is ezt szem elött tartani. Pont ezért nagyon jó, hogy a CES-en is teret kapott a zöld technológiák és az ehhez köthető vívmányok. Például érdekesség, hogy egy Shower Power nevű kütyünek a borítását az óceánokban sodródó műanyagból hasznosították újra. A hasonló alapanyagból gyártott termékeket Chipolo ONE Ocean Edition néven címkézik. De a víz témánál maradva az olyan embereknek, akiknek fontos a vízfogyasztás remek újítás lehet a Phyn nevű Whole Home Water Monitor eszköz. Egy okostelefonról kezelhető eszköz, amely folyamatosan figyeli és jelzi, ha szivárgás tapasztalható, illetve azt az adatokat is gyűjti, hogy egy-egy csapok mennyi vizet is használnak. Hasonló technológiával működik csak az áramfogyasztással kapcsolatos kütyü a Scheneider Electric nevű cég által megfogalmazott Square D. Különlegessége, hogy távolról is irányíthatjuk a lámpáikat és egyéb eszközeinket, sőt automatikusan le is kapcsolódhatnak a rendszer segítségével. 

Véleményem

Huh vegyesérzéseim vannak ezzel az egésszel kapcsolatban. Eleve már csak azért is, hogy nagyon sok minden történt a CES-en és nagyon fura volt így csak online részen látni a bemutatót. Nincsenek személyes vélemények, nem próbálhattak ki emberek az újdonságokat, nincsenek tesztek és hasonlók, amik ebben az időszakban tömegesen szoktak megjelenni. Inkább a hivatalos adatok kerültek elő, spekulációk és csak az, amit így online le tudtak szűrni a szakmabeliek, az átlagos felhasználók és újságírók. Hiányosnak érzem az egészet és ez nem a rendezvény hibája, hanem a jelenlegi helyzeté. De ez jellemzi ezt az időszakot is. Bizonytalanság és bizonytalanság. Ugyanezt érzem itt is és az életben is. De reméljük egy nap sorra érkeznek majd a tesztek, a videók és a cikkek, amik majd jelzik azt, hogy végre vége ennek az időszaknak. Addigis viszont jó játékot az új kütyükhöz!  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése