keresés

2021. március 7., vasárnap

Titkosított beszélgetések avagy más is látja mit írok neked?

Rohanó világunkban elengedhetetlen az adatbiztonság. Az általános bizalomvesztés, a nagy technikai cégeknél egyre aggasztóbb adatgyűjtési ügyei, a közösségi oldalakat érő, a szólásszabadság csorbításáról szóló vádak, a felhasználók viszont egyre aktívabbak keresik a titkosított üzenetküldőket. Ez főleg az idei év elején vált rendkívül látványosság részben Donald Trumpnak köszönhetően, de az előző évben is igen sokan érdeklődtek a titkosított beszélgetős App-ok programok iránt.


A világjárvány sújtotta 2020-ban fontos változások történtek az adatvédelemhez és a magánszférához való hozzáállásban. Terítékre került a pandémia kontra privát szféra kérdés a fertőzöttek mozgását figyelő mobilalkalmazások miatt, amik a szakértők szerint kétélű fegyvernek számítanak. A cégek jó része átállt a távoli munkavégzésre, az adatok védelmében pedig új megoldásokkal kellett megismerkedniük. Egyre csak szaporodtak a járványhelyzetet és a bizonytalanságot kiaknázó adathalász kampányok. A Security Magazine szerint 12 hónap alatt nemcsak a hozzáállásunk változott nagyot az adatvédelemhez, de 2021 elején egy fontosabb trend is kibontakozni látszik: a nagy techcégek felhasználói egyre inkább követelik az átláthatóságot, tudni akarják, milyen jellegű adatokat gyűjtenek rólunk, és azokat mire használják a kezelőik.

Titkosított e-mail küldése, ingyenes megoldásokkal

Az egyik ilyen a Gmail, kevesen tudják, hogy egy ideje a rendszer képes jelszóval védet, titkosított, illetve "önmegsemmisítő" e-mailek küldésére is. 

Gmail, mint privát levélküldő

Privát üzenetek küldésére alkalmas funkciókat kapott, de ha optimistán nézzük a dolgokat akkor a Gmail ugyebár nem kémkedik utánunk, hanem igyekszik a levelezési szokásunk alapján ajánlani funkciókat, szolgáltatásokat, na meg hirdetéseket. 


Titkosított, privát leveleket is küldhetünk vele ehhez az ún. Bizalmas módot kell használni. Bizalmas mód be- és kikapcsolása gombbal (jelenleg a képbeillesztés gombja mellett látható lakat+óra kombináció) a privát levélküldési üzemmódot. Ekkor kiválaszthatjuk, hogy levelünk mennyi ideig legyen olvasható (lejárati idő), illetve hogy a biztonsági kódot - mely nélkül a levél nem lesz elolvasható - SMS-ben elküldje-e a rendszer az érintetteknek. A kódot a rendszer hozza létre. Ha nem az SMS-ben történő kiküldést választjuk, akkor két eset lehetséges:
  • ha a címzett is Gmailt használ, akkor a saját fiókjába belépve el tudja olvasni az üzenetet
  • ha a címzett nem Gmailt használ, akkor a levélben lévő link megnyitásakor kérheti a megnyitáshoz szükséges kódot, amelyet a Google elküld az e-mail címére
Első körben minden esetben egy link érkezik csak a címzetthez levélben, erre kattintva léphet tovább a privát tartalom megtekintéséhez a böngészőben.


De mi van akkor, ha nem levelezni szeretnénk, hanem inkább csetelnénk, hasonló biztonságban? A két legjobb titkosított csevegőprogram, ingyen

Természetesen erre is vannak megoldások, ráadásul viszonylag sok pl: Facebook Messenger, amelynek titkosított csatornáját használva end to end üzemmódban cseverészhetünk. Alapvetően nem a Facebook Messenger az, amelyre igazán bátran rá lehet bízni kényes információkat, tekintve, hogy a cég az adataink, üzeneteink elemzéséből (is) él. Ez utóbbi tett be kicsit - leglábbis ebből a szempontból - az amúgy még ma is rendkívül népszerű, s ráadásul alapból titkosítást használó WhatApp-nak is. KKv-n belül a titkosított üzenetek küldése nagyszerűen megoldható a Threema nevű alkalmazással is, amely ebből a válogatásból csak azért marad ki, mert fizetős. 


Kevesebb csilivili funkciót tartalmaz a Signal, amely leginkább azzal került be a köztudatba, hogy anno Edward Snowden is ezt ajánlotta azoknak, akik valóban privát csevegésre vágytak. Signal ugyanis alapból end-to-end kapcsolatot épít fel, s a Telegrammal ellentétben a kapcsolati listánkat sem másolja át sehova a működéséhez. Cserébe viszont jóval fapadosabb a Telegram kényelmes felhő szolgáltatáshoz képest, így itt nem fogjuk letölteni a korábbi csevegéseket minden eszközünkre.


A Signal tehát jóval puritánabb darab, de kétség kívül az egyik legbiztonságosabb, ha ki akarjuk zárnia világot a megbeszéléseinkből.

A WhatsApp kicsapta a biztosítékot

A két app hirtelen megugró népszerűsége több eseménynek is betudható. Az egyik a Facebook által birtokolt WhatsApp nagy port kavaró bejelentése volt. A csevegőapp január 4-én arról értesítette felhasználóit, hogy február 8-tól bele kell egyezniük a WhatsApp által kezelt felhasználói adatoknak az átadhatóságába az anyacég felé. Ebbe beleértendők a telefonszámok, az IP-címek, az eszközinformációk. Aki ezt nem fogadja el, nem használhatja a szolgáltatást. Ennek nyomán körüzenetek kezdtek terjedni arról, hogy a módosítás feljogosítja a Facebookot a WhatsApp-üzenetek monitorozására. A WhatsApp közleménye szerint marad az eddigi titkosítás, tehát a barátokkal, ismerősökkel, családdal folytatott beszélgetéseket továbbra sem fogják lehallgatni - a változás a hagyományos felhasználói cseteket nem érinti, csak az üzleti ügyfeleket.


Ettől függetlenül az ultimátumnak tűnő bejelentés eredményeként tömegek kezdték letölteni a Signált és a Telegramot. A Signál app népszerűségén nagyot lendített az is, hogy Elon Musk a január hatodikai, a Capitolium ellen intézett támadás után közzétett két nagy hatású bejegyzést a Twitteren. Az egyik egy mém volt, amiben ugyan név szerint nem említette a Facebookot, de egyértelmű utalást tett arra, hogy a rendbontások kialakulásában számottevő szerepe volt a közösségi oldalnak. Majd egy sokkal egyértelműbb üzenetet címzett 42 millió követőjének: "Használjátok a Signalt".

Titkosított üzenetek küldése = Tökéletes biztonság?

Abban viszont biztosak lehetünk, hogy a Telegram és a Signal használatával jóval nagyobb biztonságban lesznek az adataink, csevegéseink, megosztott állományaink, mintha az adatok felhasználásából, eladásából élő egyéb szolgáltatókra bízzuk azokat.

Források, linkek:

Titkosított csevegőkre váltanak, akiknek elegük lett a Facebookból

Titkosított e-mail küldése, ingyenes megoldásokkal

Titkosított üzenetek küldése: A két legjobb titkosított csevegőprogram, ingyen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése