keresés

2021. március 5., péntek

Egyre feszültebb a viszony a Facebook és az Apple között

A The Wall Street Journalban jelent meg a hír, miszerint a helyzet elmérgesedésének oka az, hogy Tim Cook évek óta kritizálja a Facebookot és üzleti modelljét.

Az ellentét alapja

forrás: axios.com
Az Apple a digitális adatvédelem védelmezőjeként lépett fel a Facebookkal szemben. Cook szerint a Facebook nem tartja tiszteletben az emberek magánszféráját, valamint tele van téves információkkal és összeesküvés elméletekkel.

Véleménye szerint a közösségi oldalnak csak a népszerűség számít, bármilyen negatív, téves információt terjeszt, ha abból anyagi haszna származik. Kijelentette, hogy ideje fellépni a jelenséggel szemben. 

A Facebook válasza a vádakra

Mark Zuckerberger Tim Cook kijelentésire reagálva azt mondta a dolgozóinak, hogy "a Facebooknak gyötrelmet kell okoznia az Apple számára". Nem ez volt az első alkalom, amikor a közösségi oldal vezetője a vádak miatt ilyen heves támadásba lendült.

Sikertelen kísérlet a vita rendezésére és az ellentét elmélyülése

A két ügyvezető 2017-ben tett kísérletet a viszony rendezésére, de ez csak még nagyobb ellenszenvhez vezetett. Az ellentét elmélyülését okozta az iOS magánszférát védő változása. A változás lényege, hogy a felhasználókat minden iOS app esetében meg kell kérdezni, hogy a hirdetési azonosítóval az appokon való követést engedélyezik-e. A Facebook többször is erősen bírálta az Apple magánszférát érintő, iOS 14-es változtatásait. Mivel a felhasználó leállíthatná a reklámkövetést, ezért ez a változás a bevételek jelentős a visszaesését jelentené.

forrás: nbcnews.com

A Facebook versenyellenesnek tartja az Apple viselkedését és tervezi annak beperlését, és folyamatosan támadja azt a hatóságoknál és a kormányzati szerveknél is.

A WJS szerint a Facebook azóta is hadjáratot folytat a kormányzati szerveknél és a trösztellenes hatóságoknál is az Apple ellen. A két cég zárt ajtók mögött és nyilvánosan folytatja a viszálykodást, miközben trösztellenes vizsgálatok kereszttüzében állnak és egyre inkább egymás riválisaivá válnak.


Forrás:

IT café Csúnyán elmérgesedett az Apple és a Facebook viszonya

IT café Tim Cook erősen kritizálja a Facebookot az adatgyűjtések miatt

newmediaandmarketing.com Its war! Facebook vs. Apple

nbcnews.com Facebook and Apple are in a fight. Your browsing history is in the middle

wsj.com Facebook Meets Apple in Clash of the Tech Titans—‘We Need to Inflict Pain’

hasznaltalma.hu Megérkezett az iOS 14

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése