keresés

2013. november 29., péntek

Mit tehetünk, ha elveszett az okostelefon?

Manapság nemcsak az ember okostelefonja, de a rajta tárolt adatok is komoly értéket képviselhetnek, így a készülékek biztonsága kritikusan fontossá vált. Mind a gyártók, mind az alkalmazásfejlesztők számos megoldást kínálnak az esetleges kockázatok csökkentésére, tökéletes módszert ugyanakkor még nem láttunk, hacsak a fokozott elővigyázatosságot nem nevezzük annak.
Az Apple Find My iPhone szolgáltatása kétségtelenül odafigyel az ellopott, elveszett készülékekre, legyen szó iPhone-okról, iPadekról vagy akár Macekről. Két módon is rálelhetünk elkóborolt telefonunkra: vagy az iCloud.com internetes oldalon keresztül, vagy a Find My Phone funkción keresztül, így nyomon követhetjük a térképen, hogy az elmúlt 24 órában merre járt a telefonunk. Lost Mode funkcióba téve távolról is zárolni tudjuk a készüléket, mely egy négyjegyű kóddal párosul, és üzenetet küldhetünk a képernyőre, hogy a becsületes vagy kevésbé becsületes megtaláló hogyan juttathatja hozzánk vissza. A szolgáltatással messziről is el tudjuk lehetetleníteni a mobil használatát, hiszen csak az Apple ID és a jelszó használatával férhetnek hozzá az adatokhoz. Utolsó mentsvárként törölni tudjuk az összes adatot, és bónusz, hogyha később olyan szerencsében részesülnénk, hogy hazatalál a telefonunk, az iCloud.com-os biztonsági mentésekből vissza tudjuk állítani a törölt tartalmakat.
A Google Android Device Manager alkalmazásnál teljeskörű védelemről még nem beszélhetünk, de az alapvető biztonsági funkciókat ő is ellátja. A kereséshez, a Device Managerhez Google fiókunkba bejelentkezve férhetünk hozzá, bármilyen böngészőből. Itt a készülékeink legördülő listájából kiválasztható az elveszettnek vélt eszköz, amelynek pozícióját térképen követhetjük, vagy meg is csörgethetjük, ha az hallótávolságon belül veszett el. A zárolás funkcióval pedig új feloldási kódot állíthatunk be a telefonunknak, vagy törölhetjük a tartalmakat.
A következő a BlackBerry megoldása, a BlackBerry Protect. Segítségével a blackberry.com/protect oldalról, térképen követhetjük nyomon, zárolhatjuk távolról, csörgethetjük meg, vagy törölhetünk róla minden adatot. A BlackBerry Protect ezen felül megadott időközönként képes automatikus biztonsági mentést készíteni a telefonon lévő  tartalmakról.
A Windows Phone operációs rendszerrel felszerelt telefonok elvesztését követően sem kell teljesen kétségbeesni, hanem fel kell keresnünk a windowsphone.com "Saját telefon" aloldalát. A Microsoft szolgáltatásával a fentiekhez hasonló módon térképen találhatjuk meg, csörgethetjük, zárolhatjuk, vagy törölhetjük annak adatait. A rendszer nagy előnye, hogy a Microsoft operációs rendszerét futtató készülékeket internetkapcsolat híján a vállalat szerverei SMS-ben is képesek utasítani a zárolásra, törlésre, nem úgy, mint például az Androidnál, melynek szüksége van internetkapcsolatra
Ezeken kívűl még beszélhetünk a Samsung, Sony és egyéb nagyobb gyártók megoldásairól, melyek nagyon hasonlóak a fent említett szolgáltatásokhoz pl.: térképes helymeghatározás, elmúlt 12 vagy 24 órás mobilmozgás stb.
Ha valaki biztosra kíván menni, különböző applikációk is letölthetők a telefonokra, az androidos Wheres My Droidhoz és az iOS-es GadgetTrakhoz hasonló appok, melyek az eltűnést, vagy rossz esetben lopást követően akár potenciálisan bizonyítékként használható fényképeket is készítenek és továbbítják azt a telefon gazdájának. Ezek azonban általában fizetős szolgáltatások.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése