keresés

2013. november 15., péntek

Kollégái jelszavaival lopott adatokat Snowden

Elérheti a kétszázezret az Edward Snowden által kiszivárogtatott szigorúan titkos hírszerzési dokumentumok száma – közölte Keith Alexander tábornok, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója. Míg a WikiLeaks internetes portál által korábban nyilvánosságra hozott amerikai diplomáciai iratokon legfeljebb „bizalmas” minősítés állt, a Snowden révén napvilágra került dokumentumok „szigorúan bizalmasak” vagy annál is magasabb szintű titkosítás alatt állnakírja a nol.hu.
Snowden kollégái jelszavaival jutott be titkos adatbázisokba, ahonnan a médiának kiszivárogtatott adatokat szerezte. Az informatikus azt állította, hogy a jelszavak rendszeradminisztrátori feladatai elvégzéséhez kellettek. Több mint húsz NSA-alkalmazott adta át jelszavait Snowdennek, legtöbbjüket a kikérdezés után át is helyezték. Mindez világosan mutatja, hogy még az NSA-nél is mennyire törékeny a titkosítás, mennyire nem megfelelő biztonsági rendszert alkalmaztak. Snowden csak egy hónapig dolgozott a szervezet hawaii központjánál, de ez is elég volt neki ahhoz, hogy letöltsön több tízezer oldal titkosított anyagot. Ilyen egyszerű volt végrehajtani az NSA 61 éves történetének legnagyobb szabású adatlopásátemlékeztetett az Index.
Az NSA lehallgatásai nyomán kirobbant nemzetközi felháborodási hullám ellenére az Egyesült Államok nem kíván változtatni a tömeges lehallgatások gyakorlatán – írta a New York Times. Az egyetlen fontosabb változtatás az lesz, hogy az eddigi öt helyett „csak” három évig őrzik meg az adatokat. A kormányzat tervei között szerepel a megfigyelési technológia fejlesztése is, hogy minél kevesebb adatot kelljen tárolni a kormányzati szervereken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése