keresés

2013. november 19., kedd

Norvégiát is elérte a megfigyelési botrány

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) több mint 33 millió telefonhívást figyelt meg Norvégiában 2012 decembere és 2013 januárja között – állítja a Dagbladet napilap cikke, amely az Edward Snowden által kiszivárogtatott információkon alapul. A megfigyelést feltáró anyag Glenn Greenwald újságíró együttműködésével készült, aki korábban a brit The Guardian munkatársaként a világ elé tárta a lehallgatási botrányt – írja a nol.hu.
A jelenleg Oroszországban tartózkodó informatikusnak köszönhetően kiderült, hogy az NSA széles körű lehallgató tevékenységet végzett az európai és dél-amerikai vezető politikusok, illetve a lakosság körében egyaránt. Az adatgyűjtés kiterjedtségét tekintve az ötmilliós Norvégia bármely lakosáról gyűjthetett adatokat az NSA, ráadásul az európai országok közül Norvégiában végezték a legnagyobb arányú megfigyelést ebben az időszakban. Az összegyűjtött adatok alapján az ügynökség tudja, hogy honnan, ki indította és ki fogadta a megfigyelt hívásokat, és milyen hosszú volt a beszélgetés időtartama.
„A barátoknak nem kellene egymás után kémkedniük – nyilatkozta Erna Solberg norvég miniszterelnök a norvég NRK köztévének. – Jogszerű titkosszolgálati tevékenységet folytatni, de annak gyanús személyekre kellene irányulnia” – tette hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése