keresés

2013. november 15., péntek

Magyarország és a MICHAELPlus

Ma már a kultúrának is van piaca - mind a világ, mind Európa kulturális piaca egyre színesebb. "Ezen a piacon fennmaradni, elérhetővé, megtalálhatóvá tenni kulturális javainkat, eljutni valódi célcsoportunkhoz egyre nehezebb feladat." A MICHAEL projekt segíteni próbálja a kulturális intézményeket e feladat megoldásában. 
A MICHAEL (Multilingual Inventory of Cultural Heritage in Europe) projektet az Európai Bizottság indította 2004-ben, az "eTen" program keretében, Anglia, Franciaország és Olaszország közreműködésével. 2006-ban MICHAELPlus néven még 11 ország csatlakozott. Ma 14 ország 31 szervezete van a konzorciumban, amelynek alapelve az Európai Unió többi tagállamával és szervezetével szembeni nyitottság. A konzorciumnak három magyar tagja van: az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, és a Neumann Kht., melyeknek kötelezettsége, hogy a projektidőszakban meghatározott összeget költsenek fejenként digitalizálásra, a digitális kultúrára és infrastruktúrára. A szakmai végrehajtás a Neumann Kht.-hoz tartozó Nemzeti Digitális Adattár (NDA) feladata Magyarországon.
A MICHAELPlus "projekt célja az európai kultúra értékeinek bemutatása és megmutatása mind Európa, mind a világ számára". Egységesített formában igyekszik elérhetővé tenni az európai kulturális gyűjtemények leíró adatait.
A projekt alapelve az is, hogy figyelembe veszi a különböző társadalmi csoportok igényeit. 
A cikk a projekt céljait több szempontból is felsorolja (partnerek céljai és feladatai, gyakorlati célok). 
A projekt nem túlságosan mély szinten igyekszik megvalósítani "az összeurópai kulturális katalogizálást", a digitális gyűjtemény fogalmának definiálását pedig az intézményekre bízza. A katalogizáláshoz, amely az egyik fő célja, egy korábbi, francia adatmodellt használ, amely öt adategységből áll, ezeken belül adatszekciók vannak.
A cikk a projekt szolgáltatásait képekkel illusztrálva írja le (nemzeti és összeurópai szolgáltatások).
Magyarországon az NDA gondozza a MICHAELPlus projektet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése