keresés

2013. november 14., csütörtök

Vigyázat, kártérítési pereket hozhatnak az okostelefonok!

Súlyos hiányosság, hogy nem szabályozzák a hazai cégek a privát mobileszközök céges környezetben való használatát. Ezzel pedig nemcsak milliós kártérítést és pénzbüntetést kockáztatnak, hanem azt is, hogy jogvita esetén teljesen kiszolgáltatottá válnak a dolgozókkal szemben – mutat rá a Balázs & Holló Ügyvédi Iroda.
Az adatvédelmi terület jogi specialistája szerint egyedi szabályozás nélkül még adatlopás gyanúja esetén sem feltétlenül vizsgálható át a privát eszközök tartalma.

A munkavállalók 46 százaléka úgy használja saját mobileszközeit (mobiltelefon, tablet, notebook stb.) a munkahelyén, hogy a munkáltatója nem tud róla, nincs erre vonatkozó szabályzata, vagy ha van is, azt soha nem íratta alá a dolgozókkal – derül ki a londoni székhelyű Ovum piackutató cég 17 országra kiterjedő globális BYOD (Bring Your Own Device – saját eszközök céges használatáról szóló) felméréséből.
Itthon még ennél is rosszabb a helyzet: a cégek többsége még a veszélyek nagyságrendjével sincs tisztában.
Magyarországon a munkahelyre bevitt saját eszközökkel kapcsolatban nincsen önálló törvényi szabályozás. Az erre vonatkozó joggyakorlatot részben a Munka törvénykönyve, részben pedig az adatvédelmi törvény alakítja ki.
A szakértő szerint ezek alapján egyértelmű, hogy ha a vállalati adat a munkáltató által nem ellenőrzötten, azaz erre vonatkozó szabályzat, vagy erre is kiterjedő munkaszerződés nélkül kerül a dolgozó saját eszközére, a munkáltató máris megsérti az adatkezelésre vonatkozó adatvédelmi kötelezettségét. Ha pedig ez kitudódik, az érintettek akár kártérítést is kérhetnek, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság 100 ezer és 10 millió forint közötti összegben bírságolhat, és az eset nyilvánosságra kerüléséből adódó vállalati reputációs veszteség sem elhanyagolható.

A munkavállalói oldalról a Btk. is foglalkozik a személyes adatokhoz kapcsolódó jogok megsértésével. Abban az esetben, ha haszonszerzés érdekében, vagy jelentős érdeksérelmet okozva történik, akár 2 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható az elkövetőre.
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése