keresés

2013. november 14., csütörtök

Az okostelefonoknál új adatvédelmi problémákat kell megoldani

Az uniós vezetők számára dolgoz ki jogi ajánlásokat a független, adatvédelemmel fogalalkozó munkacsoport.
Az Európai Parlamentet és a Tanácsot tanácsadással segítő független adatvédelmi csoport (Article 29 Working Party) egy újabb területen, az okostelefonokat illetően dolgoz ki ajánlásokat mind a gyártók, mind az alkalmazásfejlesztők részére. A munkacsoport e tevékenységét az motiválja, hogy az okostelefonok térhódításával egyre inkább előtérbe kerülnek a mobilalkalmazások használatának veszélyei, illetve az alkalmazásfejlesztők és készítők adat-hozzáférési jogainak kérdései.
Elsődleges cél a felhasználók jobb tájékoztatása és figyelmük felhívása a mobilalkalmazásokban rejlő adatvédelmi veszélyekre, valamint az adathozzáférési jogokra. Az adatgyűjtési funkciónak például deaktiváltnak kell lennie és csak egyértelmű hozzájárulás alapján aktiválható” – közölte Torsten Braner, az ügyvédi iroda partnere. A munkacsoport ezért többek között azt javasolja, hogy egy-egy alkalmazás első indításakor az alkalmazásba legyen integrálva egy, az adatgyűjtés lehetőségére vonatkozó kérdés vagy arra vonatkozó figyelmeztetés, hogy az alkalmazás megkísérelheti a személyes adatokhoz való hozzáférést. Számos szolgáltató már a telepítés előtt figyelmezteti a felhasználókat erre. A munkacsoport javaslata alapján azonban ezen figyelmeztetéseket magának az alkalmazásnak is még egyszer meg kellene mutatnia.
Az adatvédelmi biztosok tartalmi szempontból megkövetelik továbbá azt is, hogy minden alkalmazáshoz hozzá kell rendelni egy világos, érthető és könnyen elérhető adatvédelmi nyilatkozatot, valamint egy központi ügyfélszolgálatot.
A fentiek mellett fontos, hogy minden felhasználót tájékoztasson a szolgáltató az esetleges adatkezelési hibákról az adatvédelmi irányelvben meghatározottak szerint. Végezetül pedig minden harmadik fél (pl. hirdetők) bármely nyomon követő beállítása alapértelmezett módon le legyen tiltva, és minden esetben csak a felhasználó hozzájárulása alapján kerüljenek ezen alkalmazások aktiválásra.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése