keresés

2013. november 29., péntek

Ön töltött fel már magáról meztelen képet?

Egyre elterjedtebb a tinik közöztt a sexting, azaz hogy közösségi oldalakra, telefonokra és egyéb eszközökre kiskorú lányok félmeztelen vagy meztelen képet tesznek fel magukról. Amerikában a kamaszok 20 százaléka, és a fiatal felnőttek 44 százaléka szextingelt már életében, vagyis töltött fel magáról mobiltelefonon vagy közösségi oldalakon teljesen vagy félig meztelen fényképet.
Amint elküldünk egy digitális fotót magunkról mobil telefonon, vagy posztoljuk egy közösségi site-on, örökre elveszítjük a kontrollt felette. Mások továbbküldhetik, másolhatják, széles körben elterjedhet. Egy másik lényeges jellemző a képek élettartama a kibertérben. Ha egy kép kikerült a birtokunkból, akár örökké létezhet a virtuális térben és talán 10, 20 vagy 30 év múlva „visszatérhet kísérteni”.
Amellett, hogy kompromittáló képünket bárki láthatja a neten, a sexting következménye gyakran a cyberbullying (online zaklatás) lehet, mivel az áldozatok sokkal esendőbbek sérült hírnevüknek köszönhetően. A cyberbullying könnyen tragédiához vezethet.
A sexting súlyos jogi következményekkel is járhat: törvény tiltja fiatalkorúakról szexuális vágyat keltő képek készítését, továbbküldését, birtoklását. Sokan nem is tudják, hogy bűncselekményt követnek el, amikor gyerekekről, 18 év alattiakról készült intim képeket küldenek. Ennek tisztázása elgondolkodtathatja a fiatalokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése