keresés

2013. november 12., kedd

Social helpwork

Lerágott csont lenne? A közösségi oldalak működéséről, funkcióiról és hatásairól szóló tanulmányok fénykorából már talán rég ki is sétáltunk. Vajon miért? Megjelent egy jelenség, amit még ki kell élni - amikor még újdonság volt, a tudósok minden lehetséges oldalról megközelítették. Ottlik írja A Budában, hogy igazán akkor történnek meg velünk a dolgok, amikor visszaemlékezünk rájuk. Tehát most éljük a közösségi oldalak fénykorát, és a tanulmányok akkor lesznek újra érdekesek, amikor már kiléptünk aktualitásából és értékelni tudunk egy szinte lezárt korszakot. 


Egy 2010-es cikkről van szó, mely tudományos magyarázatot ad a szocializálódás (értsük bele a verbális kommunikációt is) kialakulásának szükségességéről és ebben a (tömeg)kommunikációs fejlődésben helyezi el a virtuális közösségek kialakításának lehetőségét. 

Nézzük pozitív szemmel a dolgokat: Dunbar azt állította, hogy az ember agykapacitása 150 kapcsolatot képes fenntartani. A közösségi oldalak nem a barátok számát növelik, hanem az ún. "gyenge kapcsolatokét", melyek erősítik a társadalmat, az egyén lehetőségeit (munkaszerzés, tanács kérése, információáramlás); ugyanakkor nem hivatalos kapcsolatok fenntartására szolgál leginkább. Nem hiszem, hogy a Facebook, Twitter etc. használata önmagában alkalmas értékes (bár ki mit tart "értékesnek" és mit ért alatta) emberi kapcsolatok ápolására, inkább egy oldal, ahol információforrásként tekintünk ismerőseinkre, és a róluk közölt információk mélyebb rétegeihez nem jutunk el. Ez adja a felszínességét. Könyvet is írtak már arról, vajon mit jelent az intimitás a hálón tartott kapcsolatokban. Úgy gondolom, hogy intimitás csak akkor jelenhet meg, ha az már egy fizikailag valóságos térben és időben létrejött kapcsolat alapjaira épül. De ez már az érme másik oldala. A cikk is azt hangsúlyozza, hogy a gyenge és erős kapcsolatok egyaránt megjelennek - az erős kapcsolatok azok lesznek, amik nem csak a virtualitásban léteznek, ezeknek a számát nem is bővíthetjük, viszont a gyenge kapcsolatokét igen - a virtuális valóság segítségével. Hogy mi a konklúzió? Nem szeretnek többen, de (túl?) sokan ismerik az "fészed". 

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése