keresés

2013. november 26., kedd

Stealing the network ... avagy könyvajánló

Gyakran fordul elő, hogy hackerek mint modern társadalmunk érdekes szubkultúrája szerepelnek filmekben, könyvekben. Ilyen esetekben aki civil szemmel nézi vagy olvassa a művet, gyakran nem érti, miről is van szó, hiszen egymásnak ellentmondó dolgokat láthat.  Miért ? Mert az író nem nagyon értett ahhoz, mi az ami valós dolog és mi az ami nem, ezért legyintett, és valami olyasmit alkotott, ami a történet szempontjából kényelmes volt. (ilyen például a Swordfish - Kardhal c. film, és Dan Brown: Digitális Erőd-je is... )

Persze ilyenkor azok, akik akár már középiskolában jobban érdeklődtek a téma iránt, azonnal infarktust kapnak :)

A megoldás ezekre a dolgokra pedig pofonegyszerű: nem az írókat kell megtanítani rövid idő alatt a teljes informatikai háttérre, amit gyakran éveken át tanulmányoznak mások, hanem az informatikai profikat kell megtanítani történetet írni. És persze nem árt nekik egy "főnök" aki azért összefogja a művet.

Ebből a gondolatból lett a talán legsikeresebb sorozat, a Stealing The Network.

A könyvek egy nagyszabású, világméretű bűncselekményt mutatnak be egyes személyek nézőpontjából, akik nem látják az egész puzzle-t csak a saját darabjaikat. És mi az ami egyszerre félelmetes és izgalmas ? Az, hogy a könyvekben bemutatott támadások, hibák kihasználása MIND valós példa, és a részletes dokumentációk alapján otthon is kipróbálható.

Természetesen a "vadonban" már nem nagyon léteznek ezek a szoftverhibák, azaz igazi veszélyt nem jelent egy ilyen jellegű tudásanyag közzététele, de sokaknak, sokunknak érdekes lehet belepillantani mások ilyen jellegű terveibe és valós képet kapni arró, hogyan is működik ez az egész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése